Premier League

Den högsta ligan inom den engelska fotbollen kallas för Premier League och dessförinnan hette den FA Premier League. Denna liga grundades den 20 februari år 1992 och här spelar det 20 stycken professionella klubbar i England. Det företag som sponsrade ligan mellan åren 2004 till 2016 var Barclays Bank och detta gjorde att ligan kallades för Barclays Premier League under de åren. Innan Premier League fanns så var standarden på den engelska fotbollen ganska låg.

De tre klubbar som hamnar sist i ligan när säsongen är slut kommer att bli nedflyttade till The Championships, vilken är den divisionen under Premier League. De fyra klubbar som kommer först i ligan när säsongen är över kommer däremot att kvala vidare direkt till den eftertraktade Uefa Champions League. En säsong i denna liga brukar vara mellan augusti och maj, från hösten till våren.

Det är faktiskt så att Premier League är den liga som är mest bevakad i hela världen. Genom åren så är det bara 6 av 47 stycken klubbar som har lyckats kamma hem titeln, vilka är Chelsea, Machester United, Arsenal, Manchester City, Blackburn Rovers och Leicester City. Det är alltså ganska tydligt genom att titta på detta vilka de mest framgångsrika klubbarna i England är.