Allsvenskan på TV och stream

Här hittar du TV-tablån för Allsvenskan, samt all information om vilken streamingtjänst och kanaler som sänder Sveriges bästa fotbollsserie. I dagsläget är det Discovery som har rättigheterna till matcherna och du kan alltid följa allt som sker i ligan i deras streamingtjänst Discovery Plus. Det händer även att matcher visas i deras vanliga tv-kanaler.

Brommapojkarna - Utsikten
       

Stream Allsvenskan

Allsvenskans sändningsrättigheter ägs sedan 2020 av Discovery Networks Sweden. De äger rättigheterna att sända Sveriges bästa fotboll fram till och med 2025.
TV-huset sänder via sin streamingtjänst Dplay som sänder Allsvenskan idag. På Dplay kan du se samtliga allsvenska matcher med studio och kommentatorer. Efter varje spelad match sammanfattas matcherna i Highlights-paket, även det på Dplay

Discovery sänder minst åtta matcher i veckan, men med två matcher i veckan blir det 16. I sändningarna får vi följa experter som Irma Helin, Alexander Axén, Stefan Ishizaki, Pär Hansson, Jon Persson och Jens Fjellström uttrycka sina åsikter kring Allsvenskan och dess fotboll. 

Allsvenskan TV

Du kan streama Allsvenskan på Dplay. Men Discovery Networks Sweden har också tillgång till TV-kanaler. Om du vill se allsvensk fotboll på TV, så är det Kanal 5 och Kanal 9 som gäller. Där sänds Allsvenskan ett par gånger i månaden. Om matcherna sänds på TV, så lär det oftast ske på helgeftermiddagar. Man kan räkna med att det främst kommer visas stormatcher på TV-skärmen, till exempel heta Stockholmsderbyn.

Discovery kommer sända drygt ett 30-tal matcher på Kanal 5 och Kanal 9.

Allsvenskan idag

Idag går det att kolla på Allsvenskan exklusivt. Samtliga matcher går att se på, oavsett om det är storstadsderby eller bottenmöte. Samtliga matcher har också kommentatorer som guidar en genom matcherna. Men det har sett annorlunda ut.

År 1997 köpte Canal + rättigheterna till Allsvenskan. Kanalen sände till en början en match i veckan i, en match som valdes ut med fingertoppskänsla. När de 2003 förlängde kontraktet med Allsvenskan kunde man se samtliga allsvenska matcher från Canal +. Då gällde det dock att man betalade en extra slant i månaden eller köpta separata matcher via pay-per-view. I övrigt sände kanalen bara en match i veckan på sin kanal. De legendariska programledarna och kommentatorerna Arne Hegerfors och Lasse Granqvist var två av Canal + stora pusselbitar inför deras allsvenska satsningar.

Sedan dess har Canal + bytt till C More som utvecklade det Allsvenskan vi är vana att se idag på Dplay. 

Allsvenskan matcher idag

Matcherna i Allsvenskan spelas under samma tider. De matcher som spelas mitt i veckan spelas alltid på kvällarna. Då gäller tiden 19.00 för samtliga veckomatcher, såvida det inte är röd dag. På helgerna spelas alltid de allsvenska matcherna under tre olika tider. 

Antingen startar ditt lags match 14.30, vilket skulle innebära att den sparkar igång den allsvenska fotbollsdagen, som första match i schemat. En annan tidig speltid är 15.00, vilket är den absolut ovanligaste tiden för en allsvensk match att starta.

Tillsammans med kvällstiden 19.00 på veckodagar, är 17.30 den vanligaste tiden för en match att starta. 

Klassiska guldmatcher

När Helsingborgs IF vann guldet 1999 med Åge Hareide som huvudtränare, så var det en riktig rysaromgång som bäddade för guldet. Hareide och hans mannar ledde hela serien in till absolut sista omgången. Men man skulle där ställas mot svårast möjliga motstånd, IFK Göteborg på Nya Ullevi. Bakom HIF jagade AIK. Ett AIK som hade bättre målskillnad, men låg en poäng efter Helsingborg. För AIK:s del gällde ett bortamöte mot Örebro SK, som tillhörde den nedre delen av tabellen. 

Året innan hade det gått åt det ena hållet. Åge Hareide hade i sin premiärsäsong med Helsingborg jagat AIK hela säsongen 1998. Till slut var det då AIK som drog det sista strået i sista omgången och tog hem guldet den gången. Men 1999 var det Helsingborgs tur.

Matcherna gick parallellt med varandra. AIK jobbade in en enkel 0-2 seger på Behrn Arena. För Helsingborgs tur gällde det att inte tappa poäng, för då skulle AIK sno åt sig guldet, ännu en gång. Matchen på Nya Ullevi stod sig länge 0-0, vilket skulle innebära en andraplats för HIF. Men i den 66:e matchminuten gjorde norrmannen Arild Stavrum 0-1 för sitt Helsingborg, vilket skulle hålla sig matchen ut. 

Helsingborgs IF titulerade sig svenska mästare 1999, för sjätte gången i ordningen och det rödblåa firandet visste inga gränser. Som grädde på moset för HIF, så åkte Malmö FF ur Allsvenskan samma år.

En annan klassisk guldmatch var 2009, när IFK Göteborg och AIK möttes i Göteborg. Vinnaren av matchen skulle vinna Allsvenskan, och vi befann oss i omgång 30, den absolut sista omgången för säsongen. För serieledaren AIK räckte det med ett kryss, medan IFK Göteborg behövde vinna för att ro hem guldet.

Blåvitt var obesegrade på hemmaplan inför matchen och serieledarna AIK var formstarka, vilket bäddade upp för en otrolig match, med en härlig stämning. 

Det böljade med chanser åt båda håll i den första halvleken. Men med Allsvenskans två bästa målvakter i varsin kasse, Daniel Örlund för AIK och Kim Christensen för IFK Göteborg, så var det svårt att göra mål för lagen. Men det första målet skulle dock komma i den första halvleken, och det var efter en hörna. Den Ljungskilebördige ytterbacken Erik Lund fick stå helt ren på bortre stolpen och skjuta in bollen på veteranen Thomas Olssons bröst till 1-0 för Blåvitt. I halvtid var IFK Göteborg svenska mästare.

Men vändningen skulle komma. I den andra halvleken kom AIK ut som ett nytt lag och skapade hetare målchanser, vilket skulle ge resultat.

På vänsterkanten tog sig Martin Mutumba förbi Erik Lund och spelade in bollen till brassen Antonio Flavio som enkelt kunde bredsida in kvitteringen till 1-1 för AIK, vilket betydde att Solna-laget nu var svenska mästare. Och det skulle stå sig. 

I den 85:e matchminuten gjorde den nyligen inbytta AIK-legendaren Daniel Tjernström matchens sista mål till 1-2 för AIK, vilket betydde att AIK blev svenska mästare 2009. Eller “2lax9” som fixstjärnan Martin Mutumba skulle citera det, och som han själv tatuerade in före matchen. 

Båda ovanstående matcher sändes på Canal +.

En annan klassisk slutomgång i Allsvenskan är till exempel IFK Norrköpings guldmatch 2015 när man åkte till svårast möjliga motstånd i Malmö FF på bortaplan. De regerande mästarna MFF var avhängda sedan innan men ville nog förstöra festen för Peking.

Det blev dock en ”bra” start för Norrköping, när Malmö FF:s kapten och legendar Markus Rosenberg fick rött kort efter bara 4 spelade minuter, efter en ful situation med Peking-backen Linus Wahlqvist.

Det röda kortet gjorde Malmö FF decimerat och i den 29 matchminuten kunde IFK Norrköping göra 0-1 via sin skyttekung Emir Kujovic, fint assisterad av Arnor Traustason.

Matchen följdes sedan av ännu en MFF-utvisning och ett dominant Norrköping-spel. I den absolut sista spelminuten avgjorde Arnor Traustason till 0-2 och IFK Norrköping kunde titulera sig svenska mästare för 13:e gången i ordningen, denna gång med Janne Andersson vid rodret.