Svenska Cupen

Hem/Svenska Cupen
Svenska Cupen2019-07-04T13:43:23+02:00

Förutom ligaspel spelas även den nationella cupen inom svensk fotboll. Denna går under namnen Svenska Cupen och inkluderar inte bara lag ifrån Allsvenskan och Superettan, utan även de lägre divisionerna. Sammanlagt finns det varje år plats för 96 klubbar att delta i kampen om titeln och en direktplats till Europa League.

SENASTE NYTT FRÅN SVENSKA CUPEN

Ladda fler inlägg

Cupen har existerat sedan 1941 och sedan dess spelats årligen med ett antal uppehåll. Från början bestod upplägget enbart av enskilda möten varifrån det segrande laget tog sig vidare till nästa spelomgång. Idag inleds cupen på det viset med två preliminära omgångar, som sedan följs upp av ett gruppspel dit de 32 främsta lagen tar sig. De lag som efter tre spelade omgångar vinner sina respektive grupper går sedan till slutspelet som består av dubbla möten där den sammanlagda målsiffran avgör vem som avancerar.

Den klubb som under åren vunnit Svenska Cupen flest gånger är Malmö FF, följt av AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping. Oftast är det just lag ifrån den högsta ligan som vinner det hela, men det händer ibland att de mindre lagen överraskar och segrar trots ett tuffare motstånd.