Europa League2021-08-10T14:00:41+02:00

Förutom Champions League så finns en ytterligare internationell fotbollsliga för europeiska klubblag och denna går under namnet Europa League. Ligan har funnits sedan 1971 och spelas sedan dess varje år. Tidigare gick den under namnet Uefacupen, men när man gav ligan sitt nuvarande format inför säsongen 2009/2010 ändrade man även på namnet. Säsongen för Europa League är lång och börjar redan i juni månad och avrundas sedan i maj månad.

Europa League är den näst största turneringen för klubblag ute i Europa. Turneringen kallades tidigare för Uefacupen men bytte namn 2009. Turneringen skapades 1971. 

Kval och gruppspel

Europa League startar med fem kvalomgångar. Först spelas den preliminära kvalomgången för de lag som kommer från de lägst rankade länderna inom europeisk fotboll. Lag från Färöarna, Gibraltar och San Marino till exempel. 

I den första kvalomgången kommer de svenska lagen in i turneringen, alltså de lag som kommit tvåa respektive trea i Allsvenskan föregående säsong. 

I den andra kvalomgången dyker vinnaren av Svenska Cupen upp i Europa League-kvalet.

Sedan följer kvalomgång tre och play-off för att avgöra vilka 48 lag som spelar gruppspel i Europa League under säsongen. De lag som åkt ur Champions League-kvalet (turneringen över Europa League) får en ny chans att kvala sig in till Europaspel, via just Europa League. 

Samtliga 48 lag som kvalat in till Europa League-gruppspel placeras i tolv grupper om fyra lag. 

Slutspel

Ettan och tvåan i varje grupp tar sig vidare till slutspel. Det innebär att 24 lag från Europa League tar sig dit. Sedan följer åtta lag från Champions League efter. Varje grupptrea från Champions League får fortsätta säsongen i Europa League och tampas om goda placeringar där.
I och med att 32 lag tar sig till slutspel, spelar man sextondelsfinaler. Vinnarna av sextondelsfinalerna tar sig vidare till åttondelsfinal, och sedan kvartsfinal, semifinal och final. Detta upplägg finns inte i Champions League till exempel, där spelas åttondelsfinaler direkt. 

Vilken kanal sänder Europa League?

Europa League sänds på Viasat och Viaplay från och med säsongen 2021/22.

Utveckling

Innan Uefa Europa League bytte namn 2009, så hette den näst bästa europeiska cupen kort och gott Uefacupen. Mellan 1971 och 1997 spelades 26 Uefacupfinaler, där lagen möttes i hemma- och bortamöten, även i slutfinalen. Ett exempel: När IFK Göteborg vann Uefacupen för första gången 1981/82, spelade man hemmamötet på Ullevi (1-0) och bortamötet i Hamburg på Volksparkstadion (0-3). 

Säsongen 1997/98 började man spela den stora finalen på neutral mark. En förbestämd plan fick stå som arena för spektaklet, när man började med att endast spela en finalmatch för att kora vinnaren av Uefacupen. Första lag att vinna under de förutsättningarna var Inter, som slog Sven-Göran Erikssons Lazio i den helitalienska finalen på Parc des Princes i Paris.

Idag, efter namnskiftet, spelas just finalspelet på samma sätt. En neutral plan anordnas där två lag ska spela, det kan mycket gärna bli ett lag som har arenan som hemmaarena i vanliga fall. 

Svenska lag i Europa League

IFK Göteborg är det mest succéartade laget i Europasammanhang för svensk del. Man vann Uefacupen (dagens motsvarighet till Europa League) två gånger under 80-talet. Först vann man mot Hamburg i finalen 1981/82 med totalt 4-0 efter två matcher. Sedan vann man 1986/87 mot skotska Dundee, där Blåvitt vann första matchen på Ullevi med 1-0 och spelade 1-1 på bortaplan i Skottland. 

I laget som slog Hamburg 1982, fanns bland annat Glenn gånger fyra. Glenn Schiller, Glenn Holm, Glenn Strömberg och Glenn Hysén. Förutom alla Glenn, fanns även storstjärnan Torbjörn Nilsson tillsammans med Dan Corneliusson i anfallet och Sven-Göran Eriksson på tränarbänken. 

När man slog skotska Dundee 1987, efter att ha slagit ut Barcelona i semifinalen, fanns Glenn Hysén kvar i backlinjen. Roland Nilsson fanns även han där, Thomas Wernersson stod i målet precis som 1982, och en ung Klas Ingesson fanns i truppen, dock helt utan speltid i Uefacupen. Andra noterbara namn i truppen är Stefan Pettersson, Johnny “Bråttom” Ekström, Tord- och Tommy Holmgren och Jari Rantanen.

Utöver Blåvitts framgångar på 80-talet har det varit sparsamt för svensk del. Malmö FF har deltagit 16 gånger i Uefacupen/Europa League. MFF har spelat Europa League-gruppspel tre gånger under 2010-talet. Första året var 2011/12, då man endast fick med sig en poäng från gruppen mot svåra lag som AZ Alkmaar, Austria Wien och Metalist från Ukraina.

Säsongen 18/19 gick det desto bättre. Då kom man tvåa i sin grupp, men fick möta svårast möjliga motstånd i sextondelsfinalen, Chelsea. Det tog stopp i slutspelet för Malmö men för Chelseas del, gick man och vann hela turneringen. 

Det går inte att nämna svenska lag i Europa League utan att nämna Östersunds FK. Succélaget fick spela Europa League-kval efter att man vann Svenska Cupen samma år. Direkt i kvalomgången till gruppspelet fick man möta Galatasaray från Turkiet, vilket sågs som ett mardrömsmotstånd för ÖFK. Men ett Galatasaray, som kom direkt från sommarledigheten och ett Östersund som var mitt inne i säsong, skulle stå jämna. Efter att ÖFK vunnit med 2-0 på hemmaplan och spelat 1-1 i Turkiet avancerade man till nästa kvalomgång. Där väntade en lättare resa mot Fola Esch från Luxemburg, innan man ställdes mot storlaget PAOK från Grekland i play-off. Vinnaren i dubbelmötet skulle alltså spela Europa League-gruppspel under säsongen. ÖFK fick sämsta möjliga start. Man förlorade med 3-1 på bortaplan och Östersundsagan såg ut att vara över.
Men, man fick med sig ett bortamål från matchen och alla visste att ÖFK var starka hemma på Jämtkraft Arena, och visst skulle det visa sig. Det skulle dock dröja till den 69:e minuten innan Saman Ghoddos kunde styra in Curtis Edwards skott till 1-0 för ÖFK, sen fortsatte framstormningen.
Drygt sju minuter efter Ghoddos ledningsmål, utökade samme man till 2-0. Med detta resultat var Östersund vidare till Europa League-gruppspel. PAOK försökte ösa på mot slutet, men Aly Keita stod emot i ÖFK-målet och laget från Jämtland kunde kravla sig vidare.

I gruppspelet väntade Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Luhansk. Helt sensationellt kom ÖFK tvåa i gruppen med marginal och fick möta Arsenal i sextondelsfinal. Den lilla klubben som tagit sig igenom division 2 till Allsvenskan på fem säsonger, ska möta en av världens mäktigaste klubbar, Arsenal.

I den första matchen på Jämtkraft Arena, var Arsenal numret större. Matchen slutade 0-3 och ÖFK kändes utslaget. Men man skulle åtminstone ge det ett försök. I London på Emirates stadium, hade faktiskt ÖFK chansen att vända på Arsenal efter att Hosam Aiesh och Ken Sema gjort 0-2 till Östersund. Tyvärr kunde dock Sead Kolasinac reducera matchen i den andra halvleken för Arsenal och ÖFK var utslaget ur Europa League. Men man fick vara hela Europas kelgris under året. Östersunds FK hade gjort något minnesvärt och helt galet.

FÖLJ EUROPA LEAGUE 2019/2020

SENASTE NYTT FRÅN EUROPA LEAGUE

Såhär spelas Europa League

Kval och Playoff
Det hela inleds med tre kvalomgångar där lagen lottas in i par som möter varandra i en match på hemmaplan och en på bortaplan. Den totala poängen avgör vem som tar sig vidare till nästa kvalomgång, där nytillkomna lag påbörjar sitt spel i ligan. Efter de tre kvalomgångarna kvarstår 29 lag som tillsammans med 15 lag som slagits ut ur kvalet till Champions League spelar. Dessa 44 lag lottas in i nya par som även de spelar dubbelmöte mot varandra.

Gruppspelet
När det står klart vilka 22 lag som vunnit playoffen, så sker en ny lottning inför gruppspelsomgången som pågår mellan september och december månad. Här inkluderas även 10 klubbar som slagits ut ur playoffen till Champions League samt 16 ytterligare klubbar som belönats med direktplatser till gruppspelet. De 48 lagen lottas sedan in i 12 grupper om 4 lag, där alla lag spelar varsin match mot varandra på hemmaplan och bortaplan. De två lag som placerar sig högst upp i vardera grupp går till slutspel och sextondelsfinal.

Slutspelet
Utöver de 24 lagen som avancerar ifrån gruppspelet, deltar även de åtta lag som placerade sig på tredjeplats i gruppspelet i Champions League i slutspelet för Europa League. Matcherna i denna del utav ligan spelas ifrån februari till maj månad. Samtliga möten förutom den slutliga finalen sker i form utav dubbelmöten där den sammanlagda målskillnaden avgör vem som tar sig vidare. Matcherna sker som vanligt på lagens hemmaplaner, med undantag för finalen som spelas på en förutbestämd plats.

Vilka får spela i Europa League?

På samma sätt som vinnare utav de inhemska ligorna kan belönas med platser i Champions League kan lag som hamnar längre ner i tabellerna få delta i Europa League. Andra sätt att ta sig hit kan vara att vinna de inhemska fotbollscuperna där även lag ifrån de lägre divisionerna har möjligheten till internationellt spel. Dessutom får lag som slås ut ur Champions league under den tredje kvalomgången och playoff-spelet samt hamnar på en tredjeplats vid gruppspelet spela vidare här istället. Hur många platser en nation har tillgång till avgörs utav hur det har gått för nationen i europeiska tävlingar under de senaste åren.

När det kommer till svenska lag så är det de två lag som hamnar på en andra- och tredjeplats i Allsvenskan som kvalificerar sig till Europa League. Dessutom får laget som vinner den Svenska Cupen en biljett hit.

Här hittar du resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger av Europa League
Europa League 2018/2019
Europa League 2017/2018

Till toppen