Europa League

Hem/Europa League
Europa League2019-06-19T15:32:10+02:00

Förutom Champions League så finns en ytterligare internationell fotbollsliga för europeiska klubblag och denna går under namnet Europa League. Ligan har funnits sedan 1971 och spelas sedan dess varje år. Tidigare gick den under namnet Uefacupen, men när man gav ligan sitt nuvarande format inför säsongen 2009/2010 ändrade man även på namnet. Säsongen för Europa League är lång och börjar redan i juni månad och avrundas sedan i maj månad.

FÖLJ EUROPA LEAGUE 2019/2020

SENASTE NYTT FRÅN EUROPA LEAGUE

Ladda fler inlägg

Såhär spelas Europa League

Kval och Playoff
Det hela inleds med tre kvalomgångar där lagen lottas in i par som möter varandra i en match på hemmaplan och en på bortaplan. Den totala poängen avgör vem som tar sig vidare till nästa kvalomgång, där nytillkomna lag påbörjar sitt spel i ligan. Efter de tre kvalomgångarna kvarstår 29 lag som tillsammans med 15 lag som slagits ut ur kvalet till Champions League spelar. Dessa 44 lag lottas in i nya par som även de spelar dubbelmöte mot varandra.

Gruppspelet
När det står klart vilka 22 lag som vunnit playoffen, så sker en ny lottning inför gruppspelsomgången som pågår mellan september och december månad. Här inkluderas även 10 klubbar som slagits ut ur playoffen till Champions League samt 16 ytterligare klubbar som belönats med direktplatser till gruppspelet. De 48 lagen lottas sedan in i 12 grupper om 4 lag, där alla lag spelar varsin match mot varandra på hemmaplan och bortaplan. De två lag som placerar sig högst upp i vardera grupp går till slutspel och sextondelsfinal.

Slutspelet
Utöver de 24 lagen som avancerar ifrån gruppspelet, deltar även de åtta lag som placerade sig på tredjeplats i gruppspelet i Champions League i slutspelet för Europa League. Matcherna i denna del utav ligan spelas ifrån februari till maj månad. Samtliga möten förutom den slutliga finalen sker i form utav dubbelmöten där den sammanlagda målskillnaden avgör vem som tar sig vidare. Matcherna sker som vanligt på lagens hemmaplaner, med undantag för finalen som spelas på en förutbestämd plats.

Vilka får spela i Europa League?

På samma sätt som vinnare utav de inhemska ligorna kan belönas med platser i Champions League kan lag som hamnar längre ner i tabellerna få delta i Europa League. Andra sätt att ta sig hit kan vara att vinna de inhemska fotbollscuperna där även lag ifrån de lägre divisionerna har möjligheten till internationellt spel. Dessutom får lag som slås ut ur Champions league under den tredje kvalomgången och playoff-spelet samt hamnar på en tredjeplats vid gruppspelet spela vidare här istället. Hur många platser en nation har tillgång till avgörs utav hur det har gått för nationen i europeiska tävlingar under de senaste åren.

När det kommer till svenska lag så är det de två lag som hamnar på en andra- och tredjeplats i Allsvenskan som kvalificerar sig till Europa League. Dessutom får laget som vinner den Svenska Cupen en biljett hit.

Här hittar du resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger av Europa League
Europa League 2018/2019
Europa League 2017/2018