Premier League2021-08-03T11:16:51+02:00

Den högsta ligan inom den engelska fotbollen kallas för Premier League och dessförinnan hette den FA Premier League. Denna liga grundades den 20 februari år 1992 och här spelar det 20 stycken professionella klubbar i England. Det företag som sponsrade ligan mellan åren 2004 till 2016 var Barclays Bank och detta gjorde att ligan kallades för Barclays Premier League under de åren. Innan Premier League fanns så var standarden på den engelska fotbollen ganska låg.

Här på Fotbollsresultat.com hittar du de senaste nyheterna ifrån ligan, samt de aktuella resultaten och tabellerna för Premier League under säsongen 2021/2022.

FÖLJ PREMIER LEAGUE 2018/2019

SENASTE NYTT FRÅN PREMIER LEAGUE

Premier League är en av Europas bästa fotbollsligor. Ligan skapades 1992 och har sedan 1995 innehållit 20 lag, vilket innebär att varje spelande lag i engelska högstaligan spelar 38 ligamatcher var per säsong.

Premier League spelas i vanliga fall mellan augusti och maj med vissa undantag. Till exempel 2020, när coronapandemin flyttade fram ligan till att avslutas i augusti. I och med att ligan spelas över vintern, så spelas fotboll över högtiderna kring jul- och nyårsafton.

En stor tradition är att följa matcher på Boxing Day, för oss svenskar annars kallat annandag jul. På Boxing Day spelar samtliga PL-lag match och det följs över hela världen med spänning. Även nyårsdagen brukar bjuda på härlig engelsk fotboll.

De tre klubbar som hamnar sist i ligan när säsongen är slut kommer att bli nedflyttade till The Championships, vilken är den divisionen under Premier League. De fyra klubbar som kommer först i ligan när säsongen är över kommer däremot att kvala vidare direkt till den eftertraktade Uefa Champions League. En säsong i denna liga brukar vara mellan augusti och maj, från hösten till våren.

Det är faktiskt så att Premier League är den liga som är mest bevakad i hela världen. Genom åren så är det bara 7  klubbar som har lyckats kamma hem titeln, vilka är Chelsea, Manchester United, Arsenal, Manchester City, Blackburn Rovers, Liverpool och Leicester City. Det är alltså ganska tydligt genom att titta på detta vilka de mest framgångsrika klubbarna i England är.

Här hittar du resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger av Premier League
Premier League 2019/2020
Premier League 2018/2019
Premier League 2017/2018
Premier League 2016/2017

Premier Leagues topp 6

De senaste åren har ett uttryck inom Premier League växt sig starkare. De berömda ”topp 6”. De lagen är de mest ekonomiskt starka och är de starkaste varumärkena i England. De stora jättarna nu för tiden är Manchester-klubbarna City och United, där Manchester United har en historia som ingen ifrågasätter, men där Manchester City har blivit ett mer framgångsrikt lag på senaste tiden. City har också blivit alltmer populärt runt om i världen och anses vara en mycket rik klubb.

I London finns tre storlag att prata om, Tottenham, Chelsea och Arsenal. Det är också ganska ”nya” storlag på kartan. Inte minst Chelsea, som har växt till en storklubb i världen efter att Roman Abramovich tog över som ägare av klubben 2003. Arsenal har växt i och med sina framgångar i början av 2000-talet och Tottenham är en storklubb sedan tidigare.

Även Liverpool räknas såklart som en av de största klubbarna och det är rättmätigt. Klubben har en stark historia och en drös av legendariska spelare har fått bära den röda tröjan.

Dessa topp 6-klubbar bör ligga i toppen av serien varje år enligt många, men det är inte alltid fallet. Leicester City tog titeln 2015/16 och fler lag är på väg uppåt. Man skapar inte alltid de bästa fotbollslagen med stora pengar.

Till toppen