Världsmästerskapet i fotboll är en turnering som går av stapeln en gång var fjärde år. Turneringen är öppen för alla världens nationer som har ett landslag och totalt är det strax över 200 nationer som engagerar sig och sitt lag i turneringen. Tyvärr finns det inte plats för alla och därav spelas ett föreliggande kval som pågår större delen utav den tid som finns mellan mästerskapen. Här plockar varje kontinent ut sina representanter genom omfattande grupp- och play-off spel tills det slutligen endast är 32 nationer kvar. Dessa får i sin tur delta i turneringen som består utav ett gruppspel samt ett slutspel med åttondel- kvarts och semifinaler samt en match om guldet och en om bronset.

VM 2018
Nästa gång VM går av stapeln är 8 juni – 8 juli 2018. Mästerskapet hålls då i Ryssland och matcherna kommer att spelas utspridda i 13 olika städer. Sammanlagt deltar 32 nationer ifrån alla världens hörn,som inför turneringen har lottats in i åtta grupper om fyra. Dessa lag kommer sedan att spela matcher mot varandra i hopp om att lyckas ta sig vidare till slutspelet. Turneringen blir den 21:a i ordningen och även det första att hållas i Ryssland, som i form utav värdnation är direktkvalificerad.

Sverige i VM
Under åren så har det svenska landslaget deltagit i det föreliggande kvalet och vid ett par tillfällen tagit sig hela vägen till VM. Senast som man deltog i turneringen var 2006, där man tog sig till en åttondelsfinal efter att ha kommit tvåa i sin grupp. Dock fick man här se sig besegrade utav Tyskland, som slutligen tog brons i turneringen.

Det bästa resultatet som herrlandslaget har nått i VM är en silvermedalj som man tog på hemmaplan 1958. Utöver det finns två brons ifrån 1950 och 1994 med på meritlistan.