Världsmästerskapet i fotboll är en turnering som går av stapeln en gång var fjärde år. Turneringen är öppen för alla världens nationer som har ett landslag och totalt är det strax över 200 nationer som engagerar sig och sitt lag i turneringen. Tyvärr finns det inte plats för alla och därav spelas ett föreliggande kval som pågår större delen av den tid som finns mellan mästerskapen. Här plockar varje kontinent ut sina representanter genom omfattande grupp- och play-off spel tills det slutligen endast är 32 nationer kvar. Dessa får i sin tur delta i turneringen som består av ett gruppspel samt ett slutspel med åttondel- kvarts och semifinaler samt en match om guldet och en om bronset.

VM 2022
Nästa gång VM går av stapeln är 21 november-18 december 2022. Mästerskapet hålls då i Qatar och matcherna kommer att spelas utspridda i fem olika städer. Sammanlagt deltar 32 nationer ifrån alla världens hörn, som inför turneringen har lottats in i åtta grupper om fyra. Dessa lag kommer sedan att spela matcher mot varandra i hopp om att lyckas ta sig vidare till slutspelet. Turneringen blir den 22:a i ordningen och även det första att hållas i Qatar, som i form av värdnation är direktkvalificerade.

Innan världsmästerskapet går av stapeln nästa gång kommer dock fotbolls EM att avgöras. Sverige är kvalificerade och kommer här ta sig an Spanien, Polen och Slovakien. Här hittar du mer information om lagen som deltar i turneringen https://jalkapallon-em.fi/lohkot/

Sverige i VM
Under åren så har det svenska landslaget deltagit i det föreliggande kvalet och vid ett par tillfällen tagit sig hela vägen till VM. Senast som man deltog i turneringen var 2018, där man tog sig till en kvartsfinal efter att ha kommit etta i sin grupp och sedan slagit ut Schweiz i åttondelen. Dock fick man här se sig besegrade av England, som slutligen tog sig till en fjärdeplats i turneringen.

Det bästa resultatet som herrlandslaget har nått i VM är en silvermedalj som man tog på hemmaplan 1958. Utöver det finns två brons ifrån 1950 och 1994 med på meritlistan.