Champions League

Hem/Champions League
Champions League2019-06-19T15:20:55+02:00


Champions League Àr den största fotbollsturneringen för klubblag i Europa och Àr en turnering dÀr klubbar fÄr chansen att spela mot lag ifrÄn andra lÀnder. Turneringen har funnits sedan 1955 och vÀxer sig större och populÀrare för varje Är som gÄr. Under de tidiga Ären gick turneringen under namnet Europacupen men bytte till det nuvarande namnet 1992 i samband med att man strukturerade om turneringens utformning.


Annons: ⇱ William Hill - FĂ„ 100 kr som freebet nĂ€r du sĂ€tter in 200 kr!

18+ Är | Regler & villkor gÀller | GÀller nya kunder

FÖLJ CHAMPIONS LEAGUE 2019/2020

SENASTE NYTT FRÅN CHAMPIONS LEAGUE

Ladda fler inlÀgg

SÄhÀr spelas Champions League

Kvalspel
SÀsongen inleds i juni mÄnad med ett kvalspel i tre omgÄngar dÀr lag delas in i par. Lagen möts i ett dubbelmöte, dÀr en match sker pÄ hemmaplan och en pÄ bortaplan. Den sammanlagda poÀngen i detta möte avgör vilket lag som tar sig vidare till nÀsta omgÄng. Efter de tre omgÄngarna Àr det totalt tio lag som tar sig vidare till playoff-spel.

Playoff
Vid playoffen som spelas i augusti mÄnad stÀlls de 10 lagen som avancerat ifrÄn kvalet mot 10 nya lag ifrÄn högre rankade ligor som gör upp om de sista tio platserna i gruppspelet. SpelupplÀgget ser likadant ut som under kvalspelet och lagen ifrÄn kvalet stÀlls mot varandra samtidigt som de tio nytillkomna lagen möter varandra.

Gruppspelet
De 10 lag som Àr kvar lottas tillsammans med 22 lag som fÄtt biljett direkt till gruppspelet in i Ätta grupper om fyra, dÀr alla spelar varsin match mot varandra pÄ hemmaplan och varsin pÄ bortaplan under perioden september-december. NÀr dessa matcher Àr avklarade sÄ avancerar de tvÄ bÀsta lagen ur vardera grupp till Ättondelsfinaler, dit lagen lottas strax efter att gruppspelet Àr slut.

Slutspelet
Slutspelet i Champions League Àr utformat pÄ ett relativt klassiskt vis med Ättondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och en stor final. Det som skiljer det hela Ät nÄgot jÀmfört med större mÀsterskap Àr att samtliga möten, med undantag för det stora slutliga finalen, sker i form utav dubbelmöten dÀr den sammanlagda poÀngen avgör vem som gÄr vidare. En ytterligare skillnad Àr att finalmatchen spelas pÄ en redan i förvÀg utvald plats, samtidigt som övriga matcher under turneringen spelas pÄ lagens hemmaplan.

Vilka fÄr spela i Champions League?

Varje europeisk högstaliga har ett visst antal platser till Champions league som de kan tilldela sina klubbar. Oftast gÄr platsen eller platserna till de lag som placerar sig bÀst i den nationella ligan. Vad för slags plats det Àr man fÄr kan Àven det skilja sig Ät. En del ligor fÄr till exempel platser direkt till gruppspelet i turneringen, medans andra endast fÄr platser till det föreliggande kvalet. Hur mÄnga platser en liga fÄr, samt vilken typ utav platser detta Àr, har och göra med ligans ranking i jÀmförelse med dem andra. Oftast Àr det dem större ligorna, sÄsom Bundesliga och Premier League som fÄr direktplatser. Den svenska Allsvenskan fÄr till exempel endast en biljett till kvalet, som gÄr till det lag som tar hem den svenska ligan.

HÀr hittar du resultat och tabeller ifrÄn tidigare sÀsonger av Champions League
Champions League 2018/2019
Champions League 2017/2018

Till toppen