Champions League2020-11-05T05:26:54+01:00

Champions League är den största fotbollsturneringen för klubblag i Europa och är en turnering där klubbar får chansen att spela mot lag ifrån andra länder. Turneringen har funnits sedan 1955 och växer sig större och populärare för varje år som går. Under de tidiga åren gick turneringen under namnet Europacupen men bytte till det nuvarande namnet 1992 i samband med att man strukturerade om turneringens utformning.

FÖLJ CHAMPIONS LEAGUE 2020/2021

SENASTE NYTT FRÅN CHAMPIONS LEAGUE

Såhär spelas Champions League

Kvalspel
Säsongen inleds i juni månad med ett kvalspel i tre omgångar där lag delas in i par. Lagen möts i ett dubbelmöte, där en match sker på hemmaplan och en på bortaplan. Den sammanlagda poängen i detta möte avgör vilket lag som tar sig vidare till nästa omgång. Efter de tre omgångarna är det totalt tio lag som tar sig vidare till playoff-spel.

Playoff
Vid playoffen som spelas i augusti månad ställs de 10 lagen som avancerat ifrån kvalet mot 10 nya lag ifrån högre rankade ligor som gör upp om de sista tio platserna i gruppspelet. Spelupplägget ser likadant ut som under kvalspelet och lagen ifrån kvalet ställs mot varandra samtidigt som de tio nytillkomna lagen möter varandra.

Gruppspelet
De 10 lag som är kvar lottas tillsammans med 22 lag som fått biljett direkt till gruppspelet in i åtta grupper om fyra, där alla spelar varsin match mot varandra på hemmaplan och varsin på bortaplan under perioden september-december. När dessa matcher är avklarade så avancerar de två bästa lagen ur vardera grupp till åttondelsfinaler, dit lagen lottas strax efter att gruppspelet är slut.

Slutspelet
Slutspelet i Champions League är utformat på ett relativt klassiskt vis med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och en stor final. Det som skiljer det hela åt något jämfört med större mästerskap är att samtliga möten, med undantag för det stora slutliga finalen, sker i form utav dubbelmöten där den sammanlagda poängen avgör vem som går vidare. En ytterligare skillnad är att finalmatchen spelas på en redan i förväg utvald plats, samtidigt som övriga matcher under turneringen spelas på lagens hemmaplan.

Vilka får spela i Champions League?

Varje europeisk högstaliga har ett visst antal platser till Champions league som de kan tilldela sina klubbar. Oftast går platsen eller platserna till de lag som placerar sig bäst i den nationella ligan. Vad för slags plats det är man får kan även det skilja sig åt. En del ligor får till exempel platser direkt till gruppspelet i turneringen, medans andra endast får platser till det föreliggande kvalet. Hur många platser en liga får, samt vilken typ utav platser detta är, har och göra med ligans ranking i jämförelse med dem andra. Oftast är det dem större ligorna, såsom Bundesliga och Premier League som får direktplatser. Den svenska Allsvenskan får till exempel endast en biljett till kvalet, som går till det lag som tar hem den svenska ligan.

Här hittar du resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger av Champions League
Champions League 2018/2019
Champions League 2017/2018

Till toppen