Allsvenskan i fotboll2024-03-25T13:28:51+01:00

Fotbollsallsvenskan är den liga som är högst i rang här i Sverige, och det är här som de absolut bästa lagen i Sverige spelar mot varandra. Det lag som vinner när säsongen är över blir de svenska mästarna för säsongen, vilket är en mycket stor titel att ta hem.Förutom att man ses som det främsta laget i landet får man även chansen att spela på internationell nivå i Champions League. Samtidigt riskerar de lag som inte presterar att hamna i den lägre ligan Superettan.

Här på Fotbollsresultat.com hittar du de senaste nyheterna ifrån ligan, samt de aktuella resultaten och tabellerna för Allsvenskan under säsongen 2024.

SENASTE NYTT FRÅN ALLSVENSKAN

Allsvenskan startade 1924. Men inte förrän 1930 blev seriesegern en mästartitel. Sedan dess har varje seriesegrare i Allsvenskan kunnat titulera sig Svensk mästare. Visste du att endast 15 lag har vunnit Allsvenskan sedan dess början? Bland annat vann Norrköpingsklubben IK Sleipner SM-guld 1938. 

Ligan består av 16 lag som möter varandra i hemma- och bortamöten. Totalt spelar varje lag 30 omgångar. Det vinnande laget av tabellen vinner SM-guld, tvåan och trean vinner det stora silvret respektive det lilla. Segraren får kvala till Champions League nästkommande säsong. Tvåan och trean får kvala till Europa League tillsammans med vinnaren av Svenska cupen. Om något av topp-3 lagen föregående år vinner Svenska cupen, tilldelas Europa League-platsen till fyran från fjolårets tabell.

Fotbollsklubbar i Allsvenskan

Vi har även specifika lagsidor för de klubbar som spelar i allsvenskan. Där kan du läsa mer ingående kring varje lag om aktuella trupper, klubbhistoria och annan nyttig information.

Malmö FF 
AIK

Lennart Johanssons pokal

Om man vinner det åtråvärda SM-guldet i fotboll för herrar, så vinner man Lennart Johanssons pokal. År 2001 infördes det namnet på SM-bucklan. Tidigare hette pokalen “von Rosens pokal” efter den första ordföranden för Svenska Fotbollförbundet, Claerence von Rosen. Från och med 1904 till 2000 gick von Rosens pokal som vandringspris mellan svenska klubbar. Claerence von Rosen var en uppskattad herre under sin tid och en av grundarna till Svenska Fotbollförbundet och Bollspelförbundet. Men drygt femtio år efter hans död, dök det upp rapporter kring att von Rosen var en av pionjärerna inom nazismen i Sverige.

Därmed ställdes von Rosens pokal in i förbundets skåp och en ny pokal instiftades, Lennart Johanssons pokal. SM-bucklan är nu döpt efter den tidigare UEFA-ordföranden Lennart Johansson, som satt på sin post i 17 år. Det första laget att vinna Lennart Johanssons pokal var Hammarby 2001. Det sista lag att vinna von Rosens pokal var Halmstad BK år 2000.

Domarna i Allsvenskan

Det finns 16 elitdomare i Sverige på herrsidan. Sju av de domarna är FIFA-domare. Det är Mohammed Al-Hakim, Martin Strömbergsson, Kaspar Sjöberg, Kristoffer Karlsson, Andreas Ekberg, Glenn Nyberg och Bojan Pandzic. Dessa sju domare dömer Allsvenskan i första hand. Sedan finns det nio domare till som växlar mellan Allsvenskan och Superettan. 

Domarna har alltid två assisterande domare (tidigare linjemän) på varsina sidor om sig och en fjärdedomare. Den sistnämnda står vid sidlinjen och hjälper publiken med vilka spelare som byts in, tilläggstid osv. Fjärdedomaren ska också alltid vara beredd på att hoppa in, ifall den ordinarie domaren skadar sig, eller någon av de assisterande domarna.

Publiken

Allsvenskan har en härlig atmosfär och fotbollssveriges blickar har fäst sig allt mer mot ligan. Spelare vänder hem tidigare än man gjorde förr i tiden och utländska spelare lockas till Allsvenskan, med anledning av inramningen. Säsongen 2019 låg det allsvenska publiksnittet på 9 167 åskådare per match. En helt okej siffra. Men den bästa siffran för en säsong någonsin sträcker sig hela vägen tillbaka till 50-talet. Säsongen 1959 är fortfarande den säsong i Allsvenskan med bäst publiksnitt per match. Det är uträknat att hela 13 369 stycken var på allsvensk fotboll under året, i snitt per match. Då ska vi också ha i åtanke att det allsvenska rekordet för mest publik på en match slogs det året. På Göteborgsderbyt mellan Örgryte IS och IFK Göteborg kom 52 194 personer och kollade. Det är ett par tusen fler än vad nationalstadion Friends Arena rymmer idag.

I övrigt så har Hammarby IF rekordet i bästa publiksnitt på en säsong. Säsongen 2015 var Hammarbys första år i Allsvenskan på fem säsonger, vilket resulterade i att Bajen hade en snittpublik på 25 507 personer per match.

Allsvenskan har en lång historia tillbaks i tiden. Den startade redan år 1924. Från första början hette Allsvenskan antingen ”Stora svenska serien” eller ”Storserien” om man så vill. Till en början hade den heller ingen SM-status utan det fick den först under åren 1930 och 1931. Innan Allsvenskan fanns det svenska mästerskapet i fotboll och hade funnits sedan år 1896, och det var en slags utslagsturnering. Allsvenskan ersatte som sagt detta åren 1930 och 1931.

I Allsvenskan spelar 16 lag som har lyckats ta sig dit. Dessa 16 lag möter under säsongen varandra två gånger, varav en gång hemma och en borta. De som vinner Allsvenskan räknas som svenska mästare och dessa får även lyfta Lennart Johanssons pokal. De lag som har vunnit flest gånger är Malmö FF, IFK Göteborg och IFK Norrköping.

Här hittar du resultat och tabeller ifrån tidigare säsonger av Fotbollsallsvenskan
Allsvenskan 2018
Allsvenskan 2017

Till toppen