Allsvenskan i fotboll

Hem/Allsvenskan i fotboll
Allsvenskan i fotboll2020-06-19T09:26:26+02:00

Fotbollsallsvenskan Àr den liga som Àr högst i rang hÀr i Sverige, och det Àr hÀr som de absolut bÀsta lagen i Sverige spelar mot varandra. Det lag som vinner nÀr sÀsongen Àr över blir de svenska mÀstarna för sÀsongen, vilket Àr en mycket stor titel att ta hem.Förutom att man ses som det frÀmsta laget i landet fÄr man Àven chansen att spela pÄ internationell nivÄ i Champions League. Samtidigt riskerar de lag som inte presterar att hamna i den lÀgre ligan Superettan.

HÀr pÄ Fotbollsresultat.com hittar du de senaste nyheterna ifrÄn ligan, samt de aktuella resultaten och tabellerna för Allsvenskan under sÀsongen 2019.

Allsvenskan startade 1924. Men inte förrÀn 1930 blev seriesegern en mÀstartitel. Sedan dess har varje seriesegrare i Allsvenskan kunnat titulera sig Svensk mÀstare. Visste du att endast 15 lag har vunnit Allsvenskan sedan dess början? Bland annat vann Norrköpingsklubben IK Sleipner SM-guld 1938. 

Ligan bestÄr av 16 lag som möter varandra i hemma- och bortamöten. Totalt spelar varje lag 30 omgÄngar. Det vinnande laget av tabellen vinner SM-guld, tvÄan och trean vinner det stora silvret respektive det lilla. Segraren fÄr kvala till Champions League nÀstkommande sÀsong. TvÄan och trean fÄr kvala till Europa League tillsammans med vinnaren av Svenska cupen. Om nÄgot av topp-3 lagen föregÄende Är vinner Svenska cupen, tilldelas Europa League-platsen till fyran frÄn fjolÄrets tabell.

Lennart Johanssons pokal

Om man vinner det Ă„trĂ„vĂ€rda SM-guldet i fotboll för herrar, sĂ„ vinner man Lennart Johanssons pokal. År 2001 infördes det namnet pĂ„ SM-bucklan. Tidigare hette pokalen “von Rosens pokal” efter den första ordföranden för Svenska Fotbollförbundet, Claerence von Rosen. FrĂ„n och med 1904 till 2000 gick von Rosens pokal som vandringspris mellan svenska klubbar. Claerence von Rosen var en uppskattad herre under sin tid och en av grundarna till Svenska Fotbollförbundet och Bollspelförbundet. Men drygt femtio Ă„r efter hans död, dök det upp rapporter kring att von Rosen var en av pionjĂ€rerna inom nazismen i Sverige.

DÀrmed stÀlldes von Rosens pokal in i förbundets skÄp och en ny pokal instiftades, Lennart Johanssons pokal. SM-bucklan Àr nu döpt efter den tidigare UEFA-ordföranden Lennart Johansson, som satt pÄ sin post i 17 Är. Det första laget att vinna Lennart Johanssons pokal var Hammarby 2001. Det sista lag att vinna von Rosens pokal var Halmstad BK Är 2000.

Domarna i Allsvenskan

Det finns 16 elitdomare i Sverige pÄ herrsidan. Sju av de domarna Àr FIFA-domare. Det Àr Mohammed Al-Hakim, Martin Strömbergsson, Kaspar Sjöberg, Kristoffer Karlsson, Andreas Ekberg, Glenn Nyberg och Bojan Pandzic. Dessa sju domare dömer Allsvenskan i första hand. Sedan finns det nio domare till som vÀxlar mellan Allsvenskan och Superettan. 

Domarna har alltid tvÄ assisterande domare (tidigare linjemÀn) pÄ varsina sidor om sig och en fjÀrdedomare. Den sistnÀmnda stÄr vid sidlinjen och hjÀlper publiken med vilka spelare som byts in, tillÀggstid osv. FjÀrdedomaren ska ocksÄ alltid vara beredd pÄ att hoppa in, ifall den ordinarie domaren skadar sig, eller nÄgon av de assisterande domarna.

Publiken

Allsvenskan har en hĂ€rlig atmosfĂ€r och fotbollssveriges blickar har fĂ€st sig allt mer mot ligan. Spelare vĂ€nder hem tidigare Ă€n man gjorde förr i tiden och utlĂ€ndska spelare lockas till Allsvenskan, med anledning av inramningen. SĂ€songen 2019 lĂ„g det allsvenska publiksnittet pĂ„ 9 167 Ă„skĂ„dare per match. En helt okej siffra. Men den bĂ€sta siffran för en sĂ€song nĂ„gonsin strĂ€cker sig hela vĂ€gen tillbaka till 50-talet. SĂ€songen 1959 Ă€r fortfarande den sĂ€song i Allsvenskan med bĂ€st publiksnitt per match. Det Ă€r utrĂ€knat att hela 13 369 stycken var pĂ„ allsvensk fotboll under Ă„ret, i snitt per match. DĂ„ ska vi ocksĂ„ ha i Ă„tanke att det allsvenska rekordet för mest publik pĂ„ en match slogs det Ă„ret. PĂ„ Göteborgsderbyt mellan Örgryte IS och IFK Göteborg kom 52 194 personer och kollade. Det Ă€r ett par tusen fler Ă€n vad nationalstadion Friends Arena rymmer idag.

I övrigt sÄ har Hammarby IF rekordet i bÀsta publiksnitt pÄ en sÀsong. SÀsongen 2015 var Hammarbys första Är i Allsvenskan pÄ fem sÀsonger, vilket resulterade i att Bajen hade en snittpublik pÄ 25 507 personer per match.

FÖLJ ALLSVENSKAN 2020

SENASTE NYTT FRÅN ALLSVENSKAN

Ladda fler inlÀgg

Allsvenskan har en lĂ„ng historia tillbaks i tiden. Den startade redan Ă„r 1924. FrĂ„n första början hette Allsvenskan antingen “Stora svenska serien” eller “Storserien” om man sĂ„ vill. Till en början hade den heller ingen SM-status utan det fick den först under Ă„ren 1930 och 1931. Innan Allsvenskan fanns det svenska mĂ€sterskapet i fotboll och hade funnits sedan Ă„r 1896, och det var en slags utslagsturnering. Allsvenskan ersatte som sagt detta Ă„ren 1930 och 1931.

I Allsvenskan spelar 16 lag som har lyckats ta sig dit. Dessa 16 lag möter under sÀsongen varandra tvÄ gÄnger, varav en gÄng hemma och en borta. De som vinner Allsvenskan rÀknas som svenska mÀstare och dessa fÄr Àven lyfta Lennart Johanssons pokal. De lag som har vunnit flest gÄnger Àr Malmö FF, IFK Göteborg och IFK Norrköping.

HÀr hittar du resultat och tabeller ifrÄn tidigare sÀsonger av Fotbollsallsvenskan
Allsvenskan 2018
Allsvenskan 2017

Till toppen