Här hittar du det kompletta spelschemat för 2023 års säsong av Allsvenskan. Varje vecka finna det minst åtta spännande möten att följa, där kampen om poängen är mycket hård. Oftast spelas matcherna under helger, men det kan ibland hända att en del möten sker under veckodagarna. Var medveten om att eventuella ändringar kan förekomma under säsongens gång.

Spelschema Fotbollsallsvenskan 2023

Brommapojkarna - Utsikten
       

Precis som i många av de andra fotbollsligorna i världen, består Fotbollsallsvenskan enbart av en grundserie där samtliga lag möter varandra i hemma- och bortamatcher. Det finns alltså inget slutspel dit de främsta lagen går vidare, utan för att placera sig bra gäller det att man presterar kontinuerligt under säsongen. varje lag ställer sig på planen i sammanlagt 30 matcher, där samma motståndare väntar i två matcher.

Fördelningen på vilka matcher som spelas på hemmaplan samt vilka motstånd som väntar brukar varieras under säsongen, men det kan ibland hända att ett lag får flera matcher på hemmaplan på raken i sitt spelschema. Detta beror inte på någon specifikt tilldelad fördel, utan att schemat inte skulle gå ihop på något annat vis. Klubbarna i den svenska högstaligan har fans i hela landet, vilket innebär att supporten brukar vara bra oavsett vilken stad man besöker. De mest hängivna följer även med laget under säsongen för att visa sitt stöd vid flera viktiga matcher.

Allsvenskan är Sveriges högsta serie i fotboll. Den grundades 1924.

Ett ordinarie spelschema i Allsvenskan brukar sträcka sig från slutet av mars eller början av april ända till början på november. Över hela Sverige och alla dess fotbollshörn spelas vår- höstsäsong. Det innebär att man spelar fotboll över sommaren. Anledningen till det är att få spela fotboll på så bra gräsmattor runt om i landet som möjligt. Det har även med att göra att i stora delar av Sverige mörknar det tidigt på eftermiddagen, under en längre period av året. Fenomenet att spela vår-höst är vanligast uppe bland våra nordiska grannländer. Island, Norge och Finland har samma förutsättningar som vi i Sverige, och spelar vår-höst medan vårt grannland i sydväst, Danmark, spelar höst-vår, vilket är det absolut vanligaste i europeiska ligor.

Spelprogram Allsvenskan 2023

Det finns äntligen ett normalt spelår att rapportera om igen när Allsvenskan sparkas igång den 1 april. Fram till och med lördagen den 11 november 2023 ska 30 omgångar spelas i Sveriges högstaserie i fotboll på herrsidan.

Allsvenska derbyn

Sverige har, precis som andra länder, rivaliteter inom fotbollen. Vissa mildare än andra. Andra djupare än vissa. De derbyn som har haft störst prägel på svensk fotboll är nog Stockholmsderbyn. Det inkluderar AIK, Hammarby och Djurgården. Brommapojkarna är också ett Stockholmslag som spelat i Allsvenskan, men som historiskt inte riktigt fyller upp de kraven som “storlagen” har på en derbykaraktär.

Ett annat derby är Slaget om Skåne. Malmö FF mot Helsingborgs IF, två storklubbar, med mest invånare i Skåne. Också de mest framgångsrika klubbarna. Var och vartannat år, slåss de om den rödgula flaggan.
Ett annat skånskt lag som har nämnts i egenskap av ett Skånederby är Landskrona BoIS. De har dock inte varit i Allsvenskan sedan 2005.

Västderbyt är ett annat derby, som är IF Elfsborgs största derby. Med den drygt sju mil långa motorvägen ned till Göteborg, har IFK Göteborg blivit en rival för Borås-klubben. Blåvitt och Elfsborgs möte kan även skämtsamt kallas för “El Västico”. 

IFK Göteborg har spelat många derbyn i sin hemstad genom åren. Bland annat det stora mot Örgryte. Men även Göteborgsklassikern mot GAIS. De senaste åren har BK Häcken växt till en uppstickare, men har inte lika vass historia som övriga lagen. Men med ett Häcken som ständigt befinner sig i mittenskiktet eller toppen av Allsvenskan, och med GAIS och Örgryte i Superettan, så blir det en liten annan karaktär i matcherna mellan IFK Göteborg och BK Häcken.

Det finns också ett antal derbyn som sträcker sig över landskapsgränserna, till exempel derbyt mellan IFK Göteborg och AIK. Ett storstadsderby som har haft stark karaktär, inte minst de senaste åren. Även Malmö FF mot IFK Göteborg är en rivalitet mellan två av Sveriges största och mest historiska klubbar. 

Under ett par säsonger har vi även fått se ett Norrlandsderby i Allsvenskan. Detta mellan Östersunds FK och Gif Sundsvall. Ett lokalderby, som skiljer drygt 19 mil. 

Hammarby och Malmö FF har även de, någon slags rivalitet. Man kan väl säga så här: När något av de berömda Stockholmslagen åker ned till Malmö, då bjuds det inte på kaffe direkt.