Här hittar du det kompletta spelschemat för 2020 års säsong av Allsvenskan. Varje vecka finna det minst åtta spännande möten att följa, där kampen om poängen är mycket hård. Oftast spelas matcherna under helger, men det kan ibland hända att en del möten sker under veckodagarna. Var medveten om att eventuella ändringar kan förekomma under säsongens gång.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Spelschema Fotbollsallsvenskan 2020

BK Häcken - Mjällby AIF
   
Djurgårdens IF - IK Sirius
   
Kalmar FF - Falkenberg FF
   
Östersunds FK - Hammarby IF
   
Örebro SK - Helsingborgs IF
   
Malmö FF - IFK Göteborg
   
IFK Norrköping - AIK
   
Varberg - IF Elfsborg
   
Ej satt
BK Häcken - Djurgårdens IF
   
IK Sirius - Kalmar FF
   
IF Elfsborg - IFK Norrköping
   
Mjällby AIF - Östersunds FK
   
Hammarby IF - BK Häcken
   
IFK Göteborg - Örebro SK
   
Falkenberg FF - Djurgårdens IF
   
AIK - Varberg
   
Helsingborgs IF - Malmö FF
   
BK Häcken - Östersunds FK
   
Falkenberg FF - IF Elfsborg
   
Mjällby AIF - IFK Norrköping
   
Djurgårdens IF - AIK
   
Örebro SK - Kalmar FF
   
Varberg - Hammarby IF
   
Helsingborgs IF - IFK Göteborg
   
Malmö FF - IK Sirius
   
Ej satt
IF Elfsborg - Helsingborgs IF
   
Ej satt
Kalmar FF - Djurgårdens IF
   
Ej satt
AIK - Örebro SK
   
Ej satt
Hammarby IF - Malmö FF
   
Ej satt
Östersunds FK - Varberg
   
Ej satt
IK Sirius - Mjällby AIF
   
Ej satt
IFK Norrköping - Falkenberg FF
   
Ej satt
IFK Göteborg - BK Häcken
   
Ej satt
Östersunds FK - IFK Göteborg
   
Ej satt
Helsingborgs IF - Falkenberg FF
   
Ej satt
Varberg - Malmö FF
   
Ej satt
IK Sirius - IF Elfsborg
   
Ej satt
BK Häcken - Örebro SK
   
Ej satt
Mjällby AIF - Djurgårdens IF
   
Ej satt
Hammarby IF - IFK Norrköping
   
Ej satt
AIK - Kalmar FF
   
IK Sirius - AIK
   
Ej satt
IF Elfsborg - AIK
   
Ej satt
IFK Norrköping - Helsingborgs IF
   
Ej satt
IFK Göteborg - IK Sirius
   
Ej satt
Djurgårdens IF - Varberg
   
Ej satt
Kalmar FF - BK Häcken
   
Ej satt
Falkenberg FF - Mjällby AIF
   
Ej satt
Örebro SK - Hammarby IF
   
Ej satt
Malmö FF - Östersunds FK
   

Precis som i många av de andra fotbollsligorna i världen, består Fotbollsallsvenskan enbart av en grundserie där samtliga lag möter varandra i hemma- och bortamatcher. Det finns alltså inget slutspel dit de främsta lagen går vidare, utan för att placera sig bra gäller det att man presterar kontinuerligt under säsongen. varje lag ställer sig på planen i sammanlagt 30 matcher, där samma motståndare väntar i två matcher.

Fördelningen på vilka matcher som spelas på hemmaplan samt vilka motstånd som väntar brukar varieras under säsongen, men det kan ibland hända att ett lag får flera matcher på hemmaplan på raken i sitt spelschema. Detta beror inte på någon specifikt tilldelad fördel, utan att schemat inte skulle gå ihop på något annat vis. Klubbarna i den svenska högstaligan har fans i hela landet, vilket innebär att supporten brukar vara bra oavsett vilken stad man besöker. De mest hängivna följer även med laget under säsongen för att visa sitt stöd vid flera viktiga matcher.

Allsvenskan är Sveriges högsta serie i fotboll. Den grundades 1924.

Ett ordinarie spelschema i Allsvenskan brukar sträcka sig från slutet av mars eller början av april ända till början på november. Över hela Sverige och alla dess fotbollshörn spelas vår- höstsäsong. Det innebär att man spelar fotboll över sommaren. Anledningen till det är att få spela fotboll på så bra gräsmattor runt om i landet som möjligt. Det har även med att göra att i stora delar av Sverige mörknar det tidigt på eftermiddagen, under en längre period av året. Fenomenet att spela vår-höst är vanligast uppe bland våra nordiska grannländer. Island, Norge och Finland har samma förutsättningar som vi i Sverige, och spelar vår-höst medan vårt grannland i sydväst, Danmark, spelar höst-vår, vilket är det absolut vanligaste i europeiska ligor.

Spelprogram Allsvenskan 2020

År 2020 har varit ett speciellt år för alla. Ingen kunde väl ana vad som skulle vänta oss. Det gäller än mindre de hundratals spelare och ledare i Allsvenskan, som efter gruppspel i Svenska cupen, förberedde sig för allsvensk start.
Spelschemat 2020 var tänkt att starta den 5 april och avslutas den 8 november. Men i och med coronapandemin blev hela världen, främst Europa, satta under hårda restriktioner, vilket tog bort fotbollen för ett långt tag.
När läget lugnat ner sig en aning, beslutade Folkhälsomyndigheten i Sverige, att det var okej att starta upp seriespelet igen i alla svenska serier. Det gjorde att nytt datum för premiäromgången i Allsvenskan blev 14 juni. Dock utan publik.

Allsvenska derbyn

Sverige har, precis som andra länder, rivaliteter inom fotbollen. Vissa mildare än andra. Andra djupare än vissa. De derbyn som har haft störst prägel på svensk fotboll är nog Stockholmsderbyn. Det inkluderar AIK, Hammarby och Djurgården. Brommapojkarna är också ett Stockholmslag som spelat i Allsvenskan, men som historiskt inte riktigt fyller upp de kraven som “storlagen” har på en derbykaraktär.

Ett annat derby är Slaget om Skåne. Malmö FF mot Helsingborgs IF, två storklubbar, med mest invånare i Skåne. Också de mest framgångsrika klubbarna. Var och vartannat år, slåss de om den rödgula flaggan.
Ett annat skånskt lag som har nämnts i egenskap av ett Skånederby är Landskrona BoIS. De har dock inte varit i Allsvenskan sedan 2005.

Västderbyt är ett annat derby, som är IF Elfsborgs största derby. Med den drygt sju mil långa motorvägen ned till Göteborg, har IFK Göteborg blivit en rival för Borås-klubben. Blåvitt och Elfsborgs möte kan även skämtsamt kallas för “El Västico”. 

IFK Göteborg har spelat många derbyn i sin hemstad genom åren. Bland annat det stora mot Örgryte. Men även Göteborgsklassikern mot GAIS. De senaste åren har BK Häcken växt till en uppstickare, men har inte lika vass historia som övriga lagen. Men med ett Häcken som ständigt befinner sig i mittenskiktet eller toppen av Allsvenskan, och med GAIS och Örgryte i Superettan, så blir det en liten annan karaktär i matcherna mellan IFK Göteborg och BK Häcken.

Det finns också ett antal derbyn som sträcker sig över landskapsgränserna, till exempel derbyt mellan IFK Göteborg och AIK. Ett storstadsderby som har haft stark karaktär, inte minst de senaste åren. Även Malmö FF mot IFK Göteborg är en rivalitet mellan två av Sveriges största och mest historiska klubbar. 

Under ett par säsonger har vi även fått se ett Norrlandsderby i Allsvenskan. Detta mellan Östersunds FK och Gif Sundsvall. Ett lokalderby, som skiljer drygt 19 mil. 

Hammarby och Malmö FF har även de, någon slags rivalitet. Man kan väl säga så här: När något av de berömda Stockholmslagen åker ned till Malmö, då bjuds det inte på kaffe direkt.