Här hittar du tabellen för den svenska fotbollsligan Damallsvenskan. Säsongen pågår mellan april och oktober månad och här har lagen möjligheten att samla ihop sammanlagt 66 poäng under sina 22 matcher. Den klubb som slutligen hamnar högst upp vi slutet av säsongen kröns till nya svenska mästare.
Poängsystemet för Damallsvenskan ser ut som följer:
- 3 poäng – vinst under ordinarie tid
- 1 poäng – oavgjort resultat, bägge lag får 1 poäng
- 0 poäng – förlust
En säsong av Damallsvenskan består utav 22 omgångar, där de 12 lagen möter varandra på hemma- och bortaplan. Förutom att det lag som hamnar högst upp kröns till svenska mästare, får de en biljett till slutspelet i Champions League. Även laget som placerar sig som tvåa i tabellen får en sådan plats.
Svenska lag i Women’s Champions League
Om man jämför med de svenska herrklubbarna så har damlagen haft mycket större framgångar i Champions League. Sverige ses som en utav de bästa nationerna när det kommer till ligaspel i Europa och lagen ifrån våran liga behöver därmed inte kvala för att få delta. Vid flera tillfällen har svenska lag tagit sig till den stora finalen och två gånger har det även blivit svensk seger. Båda dessa gånger var det Umeå som hamnade högst upp på prispallen.
Sedan ligan bytte namn till just Champions League ifrån Women’s Cup så har det endast blivit ett svensk framträdande i finalen. Den gången var det Tyresö FF som ställdes mot tyska Wolfsburg på stadion i Lissabon. Efter en hård kamp var det den tyska klubben som lyckades bäst och kunde ta hem segern.
Information
DamAllsvenskan är Sverige högsta fotbollsserie, för damer. Ligan grundades 1988, dessförinnan, i endast tio år, hade en högstadivsion inom damfotboll funnits. Tidigare hade man under 70-talet spelat regionala mästerskap, och nationella mästerskap, men utan indelning av division.
Tolv lag spelar i serien. Ettan får titeln Svenska Mästare och kvalificerar sig för Champions League nästkommande år. Kvalificering till Champions League gäller även för det lag som kommer tvåa i serien. Lag 11 och 12 blir direktnedflyttade till Elitettan, samtidigt som två lag från just Elitettan flyttas upp varje år.
Idag är DamAllsvenskan en av världens bästa serier på damsidan. Här har stora stjärnor som Marta, Lieke Martens och Anja Mittag spelat, med många fler. Sedan har ju alla våra svenska stjärnor gått igenom det svenska seriesystemet också.
Var sänds DamAllsvenskan?
Den kanal som sänder DamAllsvenskan är Sportbladet Play sedan 2020. Sportbladet har rättigheterna till och med tre år framåt. Tidigare har det sänts på C More.
Ligatitlar
Det första laget att vinna DamAllsvenskan var den klassiska klubben Öxabäcks IF, från Västergötland. Dessförinnan hade laget vunnit fem SM-guld från 1973 och framåt. Efter att ha korats till Svenska Mästare 1988, åkte laget från den lilla byn ur Allsvenskan 1998 och har aldrig sedan dess kommit tillbaka. År 1999 lade Öxabäck ner sitt damlag, och än finns det inget lag, endast historia.
Flest ligatitlar i DamAllsvenskan har FC Rosengård med sina tio. Klubben kommer från Malmö, och har tidigare hetat Malmö FF och LDB FC Malmö. Rosengård leder medaljtabellen med stor marginal före Umeå IK, som hade sin storhetstid mellan 2000-2008, där man tog sju guld på nio säsonger. I laget hade man då spelare som Hanna Ljungberg, Malin Moström, Hanna Marklund och en av världens bästa spelare under genom alla tider, brasilianskan Marta.
Sammanlagt har tio lag vunnit DamAllsvenskan genom åren. Alla lag som vunnit:
- Rosengård, 10 titlar
- Umeå IK, 7 titlar
- Älvsjö AIK, 5 titlar
- Linköpings FC, 3 titlar
- Djurgårdens IF, 2 titlar
- Öxabäcks IF, 1 titlar
- Jitex BK, en titel
- Tyresö FF, en titel
- Piteå IF, en titel
- Gideonsbergs IF, en titel
Listan är gjord på de lag som vunnit sedan 1988.
Skyttedrottningar
Den som har gjort flest mål i DamAllsvenskan på en säsong är Hanna Ljungberg. Säsongen 2002 gjorde hon 39 (!) mål för sitt Umeå IK på 22 matcher. Umeå vann serien det året tre poäng före Malmö FF och Hanna Ljungberg var en viktig pjäs för hennes lag, minst sagt. Ljungberg vann diamantbollen samma år.
Den tidigare storspelaren Victoria Svensson (idag Sandell Svensson) gjorde 34 mål säsongen innan Ljungbergs rekordsäsong. Med det är hon näst bäst genom tiderna. Sandell Svensson har även en säsong med 32 mål bakom sig. Tredje bästa målskytt på en säsong genom tiderna är Anneli Andelén, som gjorde 33 mål för sitt Öxabäck 1994. Samtidigt slog hon rekordet för enda spelare att vinna skytteligan i DamAllsvenskan tre år i rad, någonsin.
Sedan Hanna Ljungbergs rekordsäsong 2002, har det endast hänt tre gånger att en spelare vunnit skytteligan med 25 eller fler gjorda mål.
Lotta Schelin vann skytteligan 2007 med 25 mål, Manon Melis gjorde samma sak 2010 och 2017 gjorde Tabitha Chawinga 26 mål för sitt Kvarnsveden. Trots forwarden från Malawis målsuccé kunde inte Kvarnsveden hålla sig kvar i högstaserien. I och med det lämnade Chawinga Sverige för Kina.
Andra stora stjärnor som vunnit skytteligan i DamAllsvenskan är: Christen Press, Pernille Harder, Anja Mittag, Marta och Lena Videkull.
Publiken
Publiksnittet i DamAllsvenskan låg säsongen 2019 på 859 personer, vilket får anses som okej. Men när serien började var snittet för personer på varje allsvensk match 204 personer. Systematiskt sänktes den siffran under början av 90-talet, där bottennappet var 127 personer per match 1994. Sedan kom förändringen.
Under 2000-talet började Umeå IK:s framfart inom svensk fotboll. Det skapade ett stort intresse för damfotboll i Västerbotten och resten av landet. Rekordet inom svensk damfotboll slogs 2004 när 1 127 personer i snitt, såg allsvensk fotboll. Sedan dess har publiksnittet legat på mellan 800-900 personer per säsong.
Lagen
Tolv lag spelar i DamAllsvenskan. Så har det varit sedan starten 1988.
Endast 49 lag har spelat i damernas allsvenska. Det finns 13 lag som endast gjort en säsong i DamAllsvenskan. De lagen är: Lotorps IF, Sundbybergs IK, Alviks IK, Falköpings KIK, Ornäs BK, Holmalunds IF Alingsås, Dalhem IF, Umeå Södra FF, Dalsjöfors GoIF, Västerås BK 30, IFK Lidingö, Kungsbacka DFF och IFK Kalmar.