För att få delta i fotbolls VM, eller fotbolls EM, gäller det att man som landslag blir tilldelad en plats genom kvalet som spelas inför turneringen. De europeiska länderna spelar i ett kval som drar igång drygt två år innan själva turneringen äger rum, där lagen ställs mot varandra i viktiga matcher på såväl hemma- som bortaplan. Av de 32 VM-platserna går 13 till Europa, som tar fram sina kandidater genom ett stort gruppspel där strax över 50 nationer deltar.

Det europeiska kvalet till VM 2022 pågår mellan mars 2021 och november 2021 och består av ett gruppspel där samtliga nio gruppvinnare får varsin VM-plats. Tvåan i varje grupp har möjlighet att kvalificera sig via playoff.

VM kvalet i övriga delar av världen
Det är inte bara för lagen i Europa som ett kval väntar innan man har möjligheten att få spela i VM. Kval pågår samtidigt i Afrika, Asien, Nord- och Centralamerika, Oceanien och Sydamerika, där varje världsdel har blivit tilldelade ett visst antal VM-platser. En del världsdelar har ett kvalupplägg som liknar det som Europa har, medans andra har ett kval som pågår i flera olika steg.