För att få delta i fotbolls VM, eller fotbolls EM, gäller det att man som landslag blir tilldelad en plats genom kvalet som spelas inför turneringen. De europeiska länderna spelar i ett kval som drar igång drygt två år innan själva turneringen äger rum, där lagen ställs mot varandra i viktiga matcher på såväl hemma- som bortaplan. Av de 32 VM-platserna går 13 till Europa, som tar fram sina kandidater genom ett stort gruppspel där strax över 50 nationer deltar.

Nedan kan du se tabellerna för det europeiska kvalet till fotbolls VM 2018 i Ryssland. När grupperna till nästa VM-kval är lottade kommer vi att uppdatera sidan med denna information.

Grupp A

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Grupp E

Laddar...

Grupp F

Laddar...

Grupp G

Laddar...

Grupp H

Laddar...

Det europeiska kvalet till VM 2018 pågick mellan september 2016 och oktober 2017 och bestod av ett gruppspel där samtliga nio gruppvinnare fick varsin VM-plats. Samtidigt gick de åtta bästa grupptvåorna vidare till ett play-off spel där vinnarna i de fyra dubbelmötena belönades med varsin VM-plats.

VM kvalet i övriga delar av världen
Det är inte bara för lagen i Europa som ett kval väntar innan man har möjligheten att få spela i VM. Kval pågår samtidigt i Afrika, Asien, Nord- och Centralamerika, Oceanien och Sydamerika, där varje världsdel har blivit tilldelade ett visst antal VM-platser. En del världsdelar har ett kvalupplägg som liknar det som Europa har, medans andra har ett kval som pågår i flera olika steg.