Premier League matcher idag på TV och stream

Premier League är högstaligan i England. Ligan innehåller 20 lag som möter varandra två gånger per säsong. Ligan sänds på Viasat och Viaplay och ägs av NENT Group, som kommer sända ligan fram till och med säsongen 2027/28.

Aston Villa - Burnley
   
Chelsea - Leicester City
   
Everton - Crystal Palace
   
Arsenal - Everton
   
Brentford - Leeds United
   
Brighton & Hove Albion - West Ham United
   
Burnley - Newcastle United
   
Chelsea - Watford
   
Crystal Palace - Manchester United
   
Leicester City - Southampton
   
Liverpool - Wolverhampton Wanderers
   
Manchester City - Aston Villa
   
Norwich City - Tottenham Hotspur
   

 

Stream Premier League

En av världens bästa fotbollsligor, den engelska högstaligan Premier League sänds på Viaplay och Viasat i Sverige. Rättigheterna ägs av NENT Group. Viasat har sänt Premier League sedan 2010 via sina kanaler. Du kan streama Premier League på Viaplay. Streamingtjänsten visar samtliga matcher från Premier League. Antingen skapar man ett abonnemang där man får se utvalda matcher varje PL-omgång, eller så köper man separata matcher. Premier League visas på Viaplay fram till och med 2028.

Premier League TV

Om man inte vill eller kan streama Premier League på Viaplay så kan man se matcher via TV:n istället. Där sänds utvalda matcher på V Sport, V Fotboll och V Premium, där man kan se matcherna i HD från sin boxer. På Viasats hemsida hittar man deras utbud och väljer vad man vill ha för att sedan kunna njuta av världens största fotbollsliga.

Premier League idag

Vi svenskar har växt upp med Premier League som vår liga att se på. Tillsammans med Allsvenskan är Premier League den mest populära ligan i Sverige. Och det sträcker sig en lång tid tillbaka. Redan 1969 kunde svensken se på fotboll från engelska högstaligan på svensk television.
Idén att sända engelsk fotboll i svensk TV kom från den smått legendariske Lars-Gunnar Björklund. I en intervju med SVT under 50-årsjubileumet 2019, berättar Björklund vad som lade grunden till hans idé, när han såg Tottenham på White Hart Lane.

– Jag satt på läktaren och undrade hur det går för Djurgården där hemma. Så kom jag på att det är ju lördag, vi har ju inga matcher i Sverige på lördagar. Så varför visar vi inte det här i TV hemma?, säger Lars-Gunnar Björklund i SVT.

Det var dock tveksamma miner till Björklunds idé. Inte minst från britterna själva. Men Lars-Gunnar Björklund övertygade sina brittiska kollegor. Genom att “trycka” ned ligan lite och inte visa ett alltför stort intresse, fick han även ner priset en aning, berättar han i SVT.

Den 29 november 1969 skedde den första sändningen av engelsk fotboll i svensk TV, med Lars-Gunnar Björklund som programledare.
Men den stora succén uteblev i starten. Med snötäckta planer i England och med en svart TV-ruta i Sverige såg det jobbigt ut för SVT och Björklund. 

Men resten är historia. Och idag är den engelska högstaligan en av de största i världen, inte minst i Sverige. 

Premier League matcher idag

Den engelska högstaligan sänds som hederligast på lördagar, men även andra dagar, såsom veckodagar, men de allra vanligaste dagarna är fredag, lördag, söndag och måndag. De vanligaste tiderna för Premier League idag är 13:30, 16:00 och 18:30. Men då gäller det främst lördagar, när svensken sitter med sin Stryktips-kupong som ska lämnas in senast 15.59.

Andra tider är 15:00, 18:30 och 21:00. Tiden för avspark har ändrats något under coronapandemin, vilket gett Premier League en större bredd tidsmässigt. Men bänkar man sig framför TV:n eller streamingtjänsten en lördag, så kan man räkna med att få se fotboll i toppklass. 

En klassisk guldmatch

Säsongen 2011/12 spelades en riktig framtida klassiker i den absolut sista omgången av Premier League. Och det spelades på två olika håll.

På det ena hållet spelade Manchester United borta mot Sunderland. Inför matchen hade United och lokalrivalen Manchester City lika många poäng, men Manchester City hade en betydligt större målskillnad. Detta betydde att om Manchester United gjorde sitt och vann matchen, så behövde Manchester City förlora hemma mot bottenlaget Queens Park Rangers.

Manchester United var favoriter inför säsongen. Klubben hade vunnit det föregående året med Sir Alex Ferguson på tränarbänken. Men något som överraskade var hur lokalrivalen Manchester City med sina nyinkomna ägarpengar, skulle bli ett bättre lag än man räknat med. På Citys tränarbänk fanns Roberto Mancini och Manchester City hade trots allt hamnat på en tredjeplats i ligan året innan och kvalat sig in till Champions League. Men ingen trodde väl ändå att man skulle kunna rå på stora och starka Manchester United.

Tillbaka till matcherna då. Manchester United borta mot Sunderland på Stadium of Light. Hemma i Manchester lyste staden ljusblått, när City tog emot QPR. Ett City som var manat att vinna, i fallet att United gjorde samma sak.

Och det började bra för Manchester United. Laget hade inga problem med att städa av Sunderland på bortaplan. Efter att guldgossen Wayne Rooney gjort matchens enda mål i matchminut 20, hade Sir Alex och hans mannar gjort sitt och satt press på Manchester City. 

På Etihad Stadium hade man Unitedflåset i nacken från Rooneys tidiga mål. Men man såg till en början ut att hantera det bra. Precis innan halvtidspaus gjorde högerbacken Pablo Zabaleta 1-0 för Manchester City och ljudet dånade inne på arenan. 

Men redan efter tre minuter i den andra halvleken kvitterade Queens Park Rangers till 1-1 genom den forna storanfallaren Djibril Cissé. Vid det tillfället stod Manchester United som mästare. 

Och det skulle bli värre för City. I den 66:e matchminuten stångade Jamie Mackie in 1-2 för QPR. Nu såg det mörkt ut för Roberto Mancini och hans ljusblå. Nu behövde de göra två mål för att vinna matchen och ta hem ligaguldet.

I och med målet valde Mancini att sätta in det tunga artilleriet när han bytte ut Carlos Tevez och Gareth Barry och satte in Edin Dzeko och Mario Balotelli. Nu handlade det om att ha mycket folk i boxen. 

Men effekten blev inte mycket av. Istället dröjde det till matchminut 90 innan det började hända grejer framför en storspelande Paddy Kenny i QPR-målet. Efter att ha skapat hörna på hörna i ett par minuter kunde inte City få in bollen bakom Kenny. Och när den fyra minuters-sekvensen var över trodde nog alla att det var klart. I Sunderland hade domaren blåst av 0-1 matchen till Uniteds fördel och Manchester City var tvungna att göra två mål på fem övertidsminuter mot ett lågt stående QPR, nästan omöjligt.

Men City skulle få in ett kvitteringsmål till slut, i matchminut 92. David Silva knorrade in hörnan från höger och inbytte bosniern Edin Dzeko stångade in 2-2. Nu fanns det drygt tre minuter kvar för City att göra något på. 

Och det skulle bli en sån där magisk dag på Etihad Stadium. Efter kvitteringen fortsatte City med sin forcering. Och resultatet för den skulle komma. I den 95:e och absolut sista spelminuten tråcklar Mario Balotelli liggandes fram bollen till en framspringande Sergio Aguero, som kan stänka dit 3-2 inför jublande fans på arenan. En helt osannolik avslutning. 

På Stadium of Light stod hela Manchester United-laget och häpnade över resultatet på Etihad. Det som under hela matchen såg så bra ut, ändrades under fem övertidsminuter.

I och med vinsten tog Manchester City sin första Premier League-titel någonsin och började sin resa mot den absoluta toppen i världsfotbollen.