Speltips Allsvenskan2024-03-25T13:36:51+01:00

Allsvenskan är Sveriges högsta fotbollsliga, med lag från Östersunds FK i norr och Malmö FF i söder. Serien spelas i 38 omgångar, uppdelade över nio månader. Med ett gemensamt publiksnitt på strax under 10 000 åskådare per match är Allsvenskan en av Sveriges folkkäraste och engagerande ligor. Tack vare detta erbjuder spelbolagen ständigt intressanta spelobjekt till lukrativa odds, med potential för en positiv utdelning för den inbitna.

SENASTE SPELTIPSEN FRÅN ALLSVENSKAN

KAMPANJER OCH ERBJUDANDE

Oavsett om du spelar med hjärtat, hjärnan – eller en blandning av både och – finns det alltid spelvärda odds och välkomstbonusar att ta del av. Spelbolagen erbjuder stora utbud med olika sorters odds på allt ifrån hur många mål hemmalaget gör och hur många hörnor som slås, till vem som får flest gula kort och vilket lag det blir som vinner matchen. En spelportfolio bör innehålla en gedigen blandning spelobjekt, med både höga och riskfyllda samt låga och säkra odds. Vi rekommenderar att du som spelare testar dig fram till vad som passar dig bäst, för det är bara du som vet vilken del av den allsvenska fotbollen du kan bäst.

Har du svårt att hitta spelvärda odds på egen hand kan det vara en bra ide att gå med i någon av de många spelcommunities där det diskuteras allsvensk fotboll. Sverige har en stark och utbredd kultur inom fotbollsbetting med spelälskare som gärna delar med sig av sina bästa spel till andra.

Att du har ett intresse för allsvensk fotboll är en meriterande start. Men vilken typ av spelare är du? En del spelar för att maximera spänningen under en match, andra spelar enbart av ekonomiska skäl. Oavsett vad din anledning är så bör spelande vara något som förstärker ditt kärlek till svensk fotboll. Undvik därför att göra det till en last eller något ångestfyllt.

Precis som med idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet bygger sportbetting på tävling, känslor och gemenskap. Så kom ihåg att spela ansvarsfullt, och satsa aldrig mer än du har råd att förlora.

Spela på Allsvenskan 2024

Det finns många sätt att spela eller betta på Allsvenskan. Det vanligaste sättet är att spela på slutresultatet i en aktuell match. Då kommer du som spelare att erbjudas att välja mellan 1×2. Om du tror att hemmalaget i matchen vinner, så väljer du en 1:a, om du tror att det blir oavgjort, så väljer du ett kryss, och om bortalaget känns som det vinnande laget, så välj en 2:a. 

Det finns dock andra sätt att spela på när det gäller allsvensk fotboll. Aktörerna på spelmarknaden erbjuder ofta flera olika spel i matchen. Spelbolagen kan erbjuda dig att spela på inkast, hörnor, utdelade gula- och röda kort, gjorda mål osv. 

De flesta spelbolagen erbjuder också långtidsspel. Det innebär att man innan säsongen kan tippa vilket lag som går och vinner Allsvenskan den aktuella säsongen. Man kan också på flera ställen tippa skytteligavinnare, flest gjorda mål och flest gula kort till exempel. 

Vilka lag åker ur?

Sett till ovanstående odds är nykomlingarna Varberg och Mjällby favoriter till att åka ur Allsvenskan 2020. Har experterna och oddssättarna koll på lagen? Självklart.
Men det är också såhär: Mjällby har värvat friskt inför säsongen och fått behålla större delen av sitt lag, samt fått in spetsförvärv i till exempel David Batanero och Moses Ogbu.
Varberg har fått behålla större delen av truppen, men tappat tongivande spelare som Nahom Girmai, Tobias Carlsson och Robin Book till andra allsvenska klubbar. Men i övrigt har Varberg kvar stommen, med forwarden Astrit Seljmani i spetsen. 

Det som ibland glöms bort med nykomlingar är den klassiska frasen “första året är alltid enklast, det är år två som det blir svårt”. Och lite kan den falla in på båda dessa intressanta nykomlingar. Om man i början av tabellen får med sig mycket poäng, så kan det räcka i slutändan. Alla övriga Allsvenska lag har inte lika tydliga spelidéer som Mjällby och Varberg, vilket kan vara en nyckel. Man ska heller aldrig underskatta “underdog-mentaliteten”.

I Allsvenskan 2019, klarade sig två av tre nykomlingar kvar, då AFC Eskilstuna trillade ut på en gång, medan Falkenberg och Helsingborg klarade sig kvar. Året dessförinnan, alltså säsongen 2018, trillade samtliga nykomlingar ur Allsvenskan. Dalkurd, Trelleborg och Brommapojkarna kunde inte hålla sig kvar. 

I övrigt så brukar det se ganska lika ut, en eller två nykomlingar håller sig kvar och en trillar ur. Mönstret är dock ofta detsamma. När ett lag från Superettan kravlar sig upp till Allsvenskan, så har man sällan ekonomi eller status för att behålla sina bästa spelare. Vilket ofta är fallet för de lag som sedan åker ur svenska högstaligan.

Två fina nykomlingar de senaste åren är IK Sirius och Östersunds FK som glimrade under deras år som nya allsvenska lag. Sirius hamnade sjua sitt år som nykomling och året efter kom Östersund och blev åtta. Men framför allt, så visade de att man kunde spela en bra fotboll som nykomling med små medel.

Vem vinner skytteligan i Allsvenskan?

Inför den allsvenska säsongen 2020 var Paulinho favorit att vinna skytteligan enligt de flesta spelbolagen. Den 34-åriga brassen har för vana att hamna högt upp i skytteligan och vann densamma 2018. När Paulinho inför säsongen skrev på för toppfavoriten Hammarby sänktes hans odds till att bli Allsvenskans skyttekung. Men Paulinho fick det inte alls att lossna i Hammarby och en hel del skador ställde till det och han slutade på blygsamma 3 mål. 

Paulinho var inför säsongen tätt följd av tre forwards med landslagsrutin, till och med rutin från IFK Norrköping.
Isaac Kiese Thelin var inför säsongen inlånad till Malmö FF och som var i behov av en målskytt och ledare sedan Markus Rosenberg lämnat. Ett tomrum som Kiese Thelin fyllde med bravur. Thelin slutade trea i skytteligan på 14 mål, nu när Thelin lämnat Malmö FF återstår det att se nyförvärvet Antonio Colak som Malmö lånat in från grekiska PAOK kan fylla han skor? Förväntningarna är i alla fall höga på Colak i Skåne. Eller är det Ola Toivonen som ska vara den spelaren i Malmö som kliver fram och blir lagets målkung?

Även Christoffer “Totte” Nyman nämndes i diskussionen för bästa målskytt i Allsvenskan. Nyman och hans IFK Norrköping jobbar alltid i skymundan bakom storstadslagen, och där kunde Nyman smyga med i toppen av skytteligan.Han var även den som bar IFK Norrköping under säsongen vilket även ledde till att han vann skytteligan på 18 mål. 

För Djurgårdens handlade det om att fylla tomrummet Mohammed Buya Turay. Spelbolagen och djurgårdarna själva var relativt oeniga vem av Kalle Holmberg och Emir Kujovic som skulle Buya Turays plats. Oddsen den här gången föll på Emir Kujovic. Ingen av dem fick det väl direkt att lossna ordentligt och Holmberg blev den bäste målskytten av dem två med sina 9 mål. Får se om någon av dem kan få fart på målskyttet under säsongen 2021, annars har Djurgården ett spännande kort i Chilufya som Djurgården tror väldigt mycket på. 

Den stora skrällen i allsvenskan 2020 var annars Astrit Seljmani. Han fullkomligt bombade in mål i Varberg och stannade till sist på 15 mål vilket gav honom en andraplats i skytteligan. Inför den här säsongen har han skrivit på för Hammarby och är tillsammans med förra årets vinna Christoffer Nyman favorit att vinna skytteligan 2021.

Två återvändare nämns även bland topptipsen över vilka som ska vinna skytteligan. Det är Alexander Jeremejeff som skrivit på för BK Häcken igen samt Nicolas Stefanelli som återvänt till AIK efter att ha hamnat i frysboxen hos Rikard Norling sist han var i AIK.

Odds på Allsvenskan

När man spelar på Allsvenskan, så är oddsen väldigt olika från omgång till omgång och från spel till spel. I en premiärmatch mellan till exempel AIK och Degerfors, så kommer AIK gälla som stora favoriter. Men om lagen istället skulle mötas i omgång fem efter att Degerfors tagit tre raka segrar, så kommer oddsen se annorlunda ut. AIK kan ha haft en formsvacka och ett par viktiga spelare på skadelistan, medan Degerfors sett starka ut i starten och har en fullt frisk trupp. 

I en hypotetisk situation, så skulle AIK vara favoriter alla dagar i veckan, men oddsen kanske är jämnare än vad det skulle varit annars.
Oddsen ökar också, eller sänks, beroende på antalet som spelat på matchen, och förutsättningar som kan skifta inför matchen.

Våra speltips

Vi gör speltips till flera matcher i Allsvenskan. Om du väljer att läsa våra speltips och följa dem, så får du en del expertinformation med tipset. Alltså information gällande lagens form, hur lagen kan ta ut varandra, skadelistor och så vidare. Utifrån de faktorerna skapar vi speltips.

Hypotetiskt exempel: Det är dags för Skånederby mellan Helsingborgs IF och Malmö FF. Hemmalaget Helsingborg har vunnit sina två senaste matcher och har fått igång sin viktiga poängkung Rasmus Jönsson. Malmö FF å sin sida har varit skadedrabbade och inte riktigt fått igång maskineriet. Med kapten Anders Christiansen på skadelistan och Isaac Kiese Thelin avstängd, tappar MFF mycket av sin spets framåt. MFF har också haft väldigt svårt att skapa målchanser mot ett 4-4-2-försvar, som HIF spelar.

Men Malmö FF är Malmö FF, de går självklart ut som favoriter i matchen men med en fin formkurva och ett derby på schemat, så skulle tipset vara att spela Helsingborg-vinst till 3.50 gånger pengarna.

Våra rekar är endast förslag på hur man kan lägga upp ett spel. Vi garanterar ingen vinst, utan vi ger förslag. Att spela betyder alltid en risk, vilket är viktigt att ha i åtanke när man lägger sitt spel. 

Till toppen