Under lördagen avrundades årets säsong av Allsvenskan, där det efter de 30 omgångarna nu står klart att AIK är nya svenska mästare. Ända in i det sista var det tajt mellan de två lagen i tabellens topp, vilket innebar att helgens matcher var direkt avgörande för slutställningen. Stockholms-klubben hade här ett tvåpoängs-försprång mot IFK Norrköping, som med en seger samtidigt som AIK förlorade hade möjligheten att gå om.

En seger blev det för Norrköping i mötet med Häcken, men även för AIK i matchen mot Kalmar, som därmed kunde räkna hem ligatiteln efter ett mål gjort av säsongens nytillskott Robin Jansson. Förutom att man för tolfte gången bli svenska mästare säkrar man även en plats i kvalet till Champions League nästa år. IFK Norrköping och tabelltrean Malmö FF får i sin tur chansen att kvala in till Europa League.

Lag som avancerar och lämnar ligan

Förutom Allsvenskan avrundades även andraligan Superettan, där Helsingborgs IF och Falkenbergs FF kommer klättra upp i Allsvenskan till nästa år. Även AFC Eskilstuna har chansen till detta om de besegrar Brommapojkarna i kvalet. Samtidigt får Dalkurd och Trelleborg lämna högstaligan efter sina bottenplaceringar.