Foto: Bildbyrån

På många sätt har årets upplaga av Allsvenskan varit roligare att skåda än på väldigt länge. Vi har fått äran att uppleva både allt och lite till – och det är inte över än. Sju omgångar, sju finaler. Vi riktar blickarna mot de sista matcherna och väntar med spänning på avgörandet.

För en tid sedan presenterade vi en tabell över skytteligan och en eventuell vinnare. Nu spinner vi det vidare och sätter fokus på tabellen. De flesta är nog eniga om att detta år sannerligen har varit ett steg framåt för svensk fotboll, i synnerhet Allsvenskan. Toppstriden är tajt och bottenstriden har bjudit på minst lika dramatisk konkurrens. På förhand var det nog inte många som tippade Djurgårdens IF som tabelletta efter 23 omgångar, men likväl ser verkligheten ut så. Samtidigt var det nog inte helt uppenbart att IFK Göteborg skulle få den flygande start de fick och att de senare skulle falla bort. Men det är trots allt charmen med fotboll. Oförutsägbara händelser och underdogs som kommer upp ur det tomma intet.

Nu börjar det roliga lida mot sitt slut och nedan finner ni en summering av de sista omgångarna och tabellplaceringarna, med fokus på toppstriden.

Djurgårdens IF

Nuvarande position: 1
Poäng: 50
Gjorda mål: 39
Insläppta mål: 13

Kvarvarande matcher:
GIF Sundsvall (B)
Falkenbergs FF (H)
Östersunds FK (B)
Hammarby IF (H)
IFK Göteborg (B)
Örebro SK (H)
IFK Norrköping (H)

Kommentar: Stockholmslaget har verkligen imponerat detta år. De övriga lagen måste ha förvånats av Djurgårdens balanserade spel och fina defensiv. Här kunde man knappats förutse att laget endast skulle ha släppt in 13 mål efter 23 matcher. Marcus Danielson, som varit en av de absolut bästa försvararna i Allsvenskan, har tillsammans med sina försvarskollegor gjort ett ypperligt jobb. Den solida defensiven har inte heller haft en negativ inverkan på det offensiva spelet, utan laget har faktiskt bjudit på ett fint antal mål, i förhållande till konkurrenterna. Djurgården har ett ganska överkomligt spelschema kvar och bör kunna plocka bra med poäng i slutet. Till sin fördel innehar de i skrivande stund också förstaplatsen. Sämre prestationer har kommit vid förlusterna mot AIK samt torsken mot ”Bajen”. Mot det sistnämnda laget lär de vara revanschsugna.

Prognos: 14p


AIK

Nuvarande position: 2
Poäng: 49
Gjorda mål: 35
Insläppta mål: 17

Kvarvarande matcher:
Hammarby IF (B)
IFK Göteborg (H)
IF Elfsborg (B)
Örebro SK (H)
Falkenbergs FF (B)
Malmö FF (B)
GIF Sundsvall (H)

Kommentar: Fjolårets SM-guldmedaljör är återigen med i striden om ett allsvenskt guld. Förra året stod man för flera fina insatser över 30 matcher och detta år har de ofta varit uppe på samma nivå. AIK har inte bara gjort det bra inrikes, utan var även nära att ta sig ut till det europeiska finrummet. Tyvärr tog det stopp mot ett starkt Celtic och laget fick nöja sig med att de hade gjort allt de kunnat för att ta sig till gruppspelet. Insatserna i de europeiska sammanhangen kan dock ha slitit på spelarna något och det förvånar inte alls om man tappar nu i slutet. Detta gjordes ganska tydligt, när AIK i samband med matcherna mot Celtic tappade poäng hemma mot Kalmar FF. Frågan är om kvalitén väger upp och räcker hela vägen?

Prognos: 14p


Malmö FF

Nuvarande position: 3
Poäng: 47
Gjorda mål: 41
Insläppta mål: 14

Kvarvarande matcher:
IF Elfsborg (B)
Helsingborgs IF (H)
AFC Eskilstuna (B)
IFK Göteborg (H)
Hammarby IF (B)
AIK (H)
Örebro SK (B)

Kommentar: Ett av Sveriges bästa lag de senaste åren. Malmö FF är alltid med och slåss i toppen och det tillhör inte ovanligheterna att de tar sig hela vägen in i de europeiska turneringarna numera. I år har man inte haft samma spets i sina prestationer som tidigare år. Oavgjorda resultat har radats upp efter varandra och totalt har de kryssat åtta gånger. De är dock fortfarande med i toppstriden och har endast tre poäng upp till tabellettan. Samtidigt har Malmö lyckats ta sig hela vägen in till Europa League-gruppspelet. Men frågan är egentligen om det är en positiv sak om ambitionen är att lyfta ännu ett SM-guld. De ljusblå har spelat många matcher i år och nu väntar ett tufft gruppspel. Till sin fördel har Malmö inte det tuffaste spelschemat.

Prognos: 19p


♦ Outsiders ♦

Hammarby IF

Nuvarande position: 4
Poäng: 44
Gjorda mål: 55
Insläppta mål: 32

Kvarvarande matcher:
AIK (H)
IK Sirius (B)
Örebro SK (H)
Djurgårdens IF (B)
Malmö FF (H)
Östersunds FK (B)
BK Häcken (H)

Kommentar: Hammarby spelar ofta den mest spännande offensiva fotbollen i Allsvenskan. Målproduktionen framåt har det absolut inte varit något fel på. Dock leder en offensiv fotboll ofta till öppen gata bakåt och många insläppta mål, som i sin tur kan innebära tappade poäng. Hammarby har fortfarande häng där uppe, även om det krävs mycket för en pallplats.

Prognos: 11p


BK Häcken

Nuvarande position: 5
Poäng: 43
Gjorda mål: 38
Insläppta mål: 20

Kvarvarande matcher:
Kalmar FF (B)
IF Elfsborg (H)
IFK Göteborg (B)
Östersunds FK (H)
Helsingborgs IF (B)
IFK Norrköping (H)
Hammarby IF (B)

Kommentar: Hisingslaget har spelare med fina kvalitéer och som neutral supporter kan nog vem som helst unna dem framgång. Har chockat många när de befunnit sig där uppe, men med sitt fina kollektiv har man tagit sig långt. Kan komma att knipa en pallplats, eventuellt gå om Bajen. Spelschemat är helt klart överkomligt, men finns kontinuiteten där?

Prognos: 11p

Summering:

1. Malmö FF 66p
2. Djurgårdens IF 64p
3. AIK 63p
4. Hammarby IF 55p
5. BK Häcken 54p

Hur tror du att Allsvenskan slutar?

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här