Foto: Bildbyrån

I spanska Primera División Femenina, högsta damfotbollsligan i Spanien, förekom en stor spelarstrejk. Företeelsen handlade om ett missnöje kring arvoderingen och innebar att alla helgens matcher ställdes in. Nu ska parterna, enligt El País, ha kommit förhandlat och kommit överens.

Det har existerat stora problem i den spanska damfotbollen under en längre period. Mer bestämt har problemen handlat om det årliga arvodet för spelare med heltids- och deltidskontrakt. Den turbulenta situationen har pågått i drygt ett år och man har nästan haft två dussin-antal möten, utan någon större framgång. Detta föranledde en spelarstrejk under den gångna helgen, där alla matcher i Primera División Femenina ställdes in. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, till vardags i CD Tacón, spelade därför inte någon match, då omgången skjutits upp på förekommen anledning.

Nu ska man dock ha kommit fram till en lösning. Ingenting är påskrivet ännu, men under gårdagen (läs: måndag) ägde ett möte rum mellan parterna , där en överenskommelse ska ha nåtts. Detta rapporterar El País, som även menar på att mötet ska ha varat i flera timmar och att ett kollektivavtal ska ha utformats. Det avtalet skrivs dock på först i mitten av december.

Avtalet ska baseras på ett förslag från det spanska arbetsmarknadsdepartementet. Förslaget lyder att en heltidsanställd damfotbollsspelare ska ha en lön på 16 000 euro per år. En deltidsanställds dito hamnar på 12 000 euro per år. De summorna ses bestämt som minimilöner och bedöms vara rimliga.

Det återstår att se om den här konflikten nu går mot sitt slut eller om den kommer att fortsätta. Det mesta lutar dock mot att överenskommelsen, som möjligen är tillfällig, åtminstone kommer att lugna ned situationen temporärt.

Det är därför mest troligt att Asllani och Jakobsson av den anledningen återigen kommer att spela fotboll till den kommande helgen.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här