BK Häcken är svenska mästare 2022. Detta efter seger med 0-4 mot rivalen IFK Göteborg på bortaplan. SM-guldet är BK Häckens första någonsin på herrsidan.

Även om BK Häcken varit Allsvenskans bästa lag i princip sedan dag ett så har många ändå undrat om det är möjligt.
Men nu är det klart. I går blev Häcken allsvenska mästare för första gången. Något av ett mirakel med tanke på att man förra året kom tolva, även om man under större delen av 2000-talet varit ett lag som då och då blandat sig i toppstriden.

I gårdagens guldmatch mot IFK Göteborg vann man enkelt med 0-4. Det spelade ingen roll att skyttekungen Jeremejeff saknades: man fortsatte som man gjort hela säsongen och öste på. Ett av säsongens många succéförvärv, dansken Mikael Rygaard, gjorde två mål. En annan värvning, Jeremejeffs ersättare Blair Turgott som tidigare spelade i Östersund, gjorde ett mål och stabile försvararen Johan Hammar ett.

Med 66 gjorda mål har Häcken gjort åtta fler än näst bästa lag, tabelltrean Hammarby. Alexander Jeremejeffs 24 fullträffar har naturligtvis spelat en nyckelroll, men det är många som tagit ansvar på den fronten – många gånger när spelare saknats så har någon annan kommit in och gjort mål eller presterat på annat vis. Sportchefen Martin Ericsson ska ha en stor eloge för sina värvningar.

Malmö FF, Djurgården, AIK, Hammarby, Elfsborg och satsande IFK Göteborg må ha fått de stora rubrikerna inför säsongen. Med stora kassakistor och många välbekanta namn i trupperna räknade många experter och fans med att guldet skulle stå mellan dessa. I stället har BK Häcken visat att man med bra scouting och habila resurser kan komma långt i en serie som Allsvenskan.

BK Häckens första allsvenska guld i klubbens mer än 80-åriga historia må ha varit oväntat, men ingen slump. Framöver kan vi nog räkna med att Hisingens stolthet kommer att tas på större allvar.