Foto: Bildbyrån

Licensnämnden meddelade sitt beslut för ett tag sedan. Östersunds SK var den enda klubben i Allsvenskan som inte tilldelades någon licens, vilket innebar en tvångsdegradering. Men klubben valde att överklaga beslutet. Och nu står det klart att överklagan gått igenom – klubben får vara kvar i Allsvenskan.
– Det här känns jätteskönt, säger Östersunds VD till klubbens officiella hemsida.

Mörkret lade sig över Östersunds SK och den uselt skötta ekonomin skulle ge negativa konsekvenser. I slutet av förra månaden meddelade det Svenska Fotbollförbundets licensnämnd att Jämtlandsklubben inte tilldelas någon elitlicens. Anledningen var nämligen den ekonomiska situationen och att man inte övertygat med den uppsatta planen, sett utifrån kriterierna. Detta beslut innebar dessutom att en degradering var ett faktum för Östersunds FK.

Men klubben stod emot – och överklagade. I dag (läs måndag) meddelas att överklagandenämndens beslut har fattats och att Östersund fått rätt i sin överklagan.

– Det här känns jätteskönt vi har jobbat hårt för att ta fram underlag och därmed övertyga Svenska Fotbollförbundet om att vi klarar av att genomföra kommande säsong i allsvenskan, säger klubbens VD Lennart Ivarsson till föreningens officiella hemsida.

– Vi har på punkt efter punkt klargjort för Överklagarnämnden att vi har läget under kontroll. När det gäller ”Ghoddos-affären” har vi reserverat cirka 10 miljoner kronor i kommande säsongs budget, något som vi förklarat för Licensnämnden men som nu har klargjorts ytterligare.

”Det är inte uppenbart orealistiskt”

Man har nämligen gjort om rejält i planerna och mäktat med att bespara enormt. Överklagandenämnen kommenterar sitt beslut för SportExpressen.

– För att vi ska vägra en elitlicens ska vi finna att det är uppenbart orealistiskt att man har ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamhet. Det är ett ganska strikt krav, säger Martin Holmgren, ordförande för Överklagandenämnden.

– Östersund har redovisat hur de ska minska sina kostnader genom att dra ner på personalstyrka, man har redovisat avtal med sponsorer som ska ge intäkter och att man får anstånd om återbetalning av lån. Vår bedömning är att det finns en stor ekonomisk osäkerhet, men att det inte är uppenbart orealistiskt att de ska kunna bedriva verksamheten under 2020.

Östersund fanns visserligen med i det presenterade spelschemat för den kommande upplagan av Superettan, men de kommer nu att strykas från det seriespelet. IK Brage tågar därmed tillbaka till Sveriges näst högsta division.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här