Foto: Bildbyrån
När vi kliver in i 2021 så kommer Brexit att träda i kraft och Storbritannien lämnar därmed EU. Något som kommer få konsekvenser även för fotbollen. Engelska fotbollsförbundet presenterade i dagarna de nya regelverket som gäller för den brittiska fotbollen när den fria EU-rörligheten upphör. Och de nya reglerna gör det inte enkelt för spelare från de svenska ligasystemet att ta steget över till England.
En annan regel som ändras är att ungdomsproffs inte längre kommer tillåtas. Detta gör det alltså omöjligt för svenska spelare som är under 18 att flytta över till England och spela ungdomsfotboll.
De viktigaste förändringarna i och med Brexit är följande;
- Alla utländska spelare behöver ett arbetstillstånd. Dettas delas ut med hjälp av ett poängsystem, där kommer landslagsspel och spel i högt rankade ligor att premieras.
- Klubbarna får bara värva sex utländska spelare under 21 år per år.
- Inga klubbar får värva spelare från utlandet som är under 18 år
Då poängsystemet är baserat på landslagsspel och beroende på vilken liga du spelar i. Detta gör övergångarna från Allsvenskan till Premier League eller Championship i princip omöjliga. Detta då allsvenskan har rankats som en av de svagaste ligorna gällande poängsystemet.
För att få ett arbetstillstånd så krävs det att en spelare kommer upp i 15 poäng. Dessa poäng baseras på landslagsspel, inhemska ligan och europaspel. Allsvenskan har hamnat i sektion sex vilket är den längsta.
Tillhör du en allsvensk klubb ger detta 2 poäng i grunden. Detta att jämföra med de högst rankade ligorna som är Serie A, Bundesliga, La Liga och Ligue 1 som ger 12 poäng om du tillhör en klubb i någon av dessa ligor.
Är du en allsvensk spelare och spelar minst 90 procent av alla minuter i det laget som vinner allsvenskan får du ytterligare 2 poäng, 1 poäng för resten av lagen i allsvenskan.
Maximala poängen en allsvensk spelare kan få via spel i allsvenskan är 5 av totalt 15
Europaspel kan öka chanserna för en spelare från allsvenskan att komma upp i dessa 15 poäng. Men att nå gruppspelet i Champions League ger ytterligare 5 poäng vilket skulle ge totalt 10 poäng för en allsvensk spelare vilket fortfarande är långt ifrån de längsta kravet som krävs för att ett arbetstillstånd i England.
De nya reglerna med Brexit gör det alltså i stort sett omöjligt för en spelare i allsvenskan att ta steget över till de engelska ligasystemet om inte spelaren är en landslagsspelare.
För den ”enkla” vägen att ta sig till Premier League eller Championship med de nya systemet är via landslagsspel. Då Sverige är rankade 20:e i världen så får du automatiskt arbetstillstånd om du spelar minst 40 procent av landskamperna under en två årsperiod. Detta gäller även för U21-landslaget så en spelare som är ordinarie i U21-landslaget och spelar i allsvenskan och är över 18 år kan då genom att vara ordinarie i U21-landslaget nå Premier League via reglerna kring landslagsspel.
Samma system gäller även för damfotbollen, men då damallsvenskan är rankad som en av de bästa ligorna i världen så kommer inte de svenska spelarna drabbas alls på samma sätt.
Lämna en kommentar