IF Brommapojkarna kommer att spela allsvenskt år 2023. Detta står klart efter att talangfabriken vunnit Superettan 2022.

Att ett lag går direkt från division 1 till Superettan till Allsvenskan har blivit något av en trend. Nyligen stod Värnamo för bedriften och igår blev det klart att Brommapojkarna gjort samma resa – igen. Även 2016-2017 blev det två raka uppflyttningar från division 1 till Allsvenskan.

Brommapojkarna, eller BP som man i dag ofta kallar sig kort och gott, är Europas största fotbollsklubb sett till antal spelare och i vanlig ordning är majoriteten av A-lagstruppen egna produkter. Ett antal tunga spelarförsäljningar de senaste åren har också gett klubben en ekonomi som gjort att man kunnat komplettera med en hel del bra och etablerade spelare.

I gårdagens bortaseger mot Trelleborg gjorde fyndet från Akropolis (varifrån BP värvat flera spelare), och klubbens skyttekung, Oscar Pettersson ett av målen, medan det tyngre och mer meriterade förvärvet från Maritimo – Tim Söderström – gjorde det andra. Ungdomlig glöd och erfaren beprövad kvalité är vad som gjort BP till Superettans bästa lag.

BP:s tidigare allsvenska sejourer har blivit kortvariga. Har man musklerna och kunnandet för att vända den trenden? Det återstår att se. Många spelare har tidigare fått chansen i Allsvenska lag men inte lyckats. Andra spelare, som sommarens förvärv av supertalangen Richie Omowora (mestadels framgångsrik inhoppare i denna Superettan-säsong) skulle kanske egentligen mått bättre av en säsong till i Superettan. Det kommer säkert bli en tuff säsong i Allsvenskan.

Men någonting gör man onekligen rätt i BP eftersom att man med förhållandevis små resurser gång på gång lyckas klättra hela vägen upp till högstaligan.