Champions League var inne i slutspelet när covid-19 svepte in över världen och pausade all idrott. Nu nästan fem månader senare är turneringen återigen tillbaka. Först ut är de returmötena i åttondelsfinalerna som inte blev färdigspelade innan turneringen avbröts. Sedan väntar en specialversion av Champions League som helt avgörs i Lissabon med finalen som avgörs den 23:e augusti. 

Det är fyra åttondelsfinaler som inte hann spela klart sina respektive dubbelmöten som kommer inleda återstarten av Champions League. Dessa fyra matcher kommer att spelas på respektive lags hemmaarenor men inför tomma läktare.

Sedan har Uefa bestämt att resterande delen av turneringen alltså från kvartsfinalerna och framåt ska helt avgöras i Lissabon. Det är specialversion av turneringen som kommer spelas där det kommer vara enkelmöten hela vägen fram och lagen kommer vara isolerade från varandra under tiden de spenderar i Lissabon. Finalen avgörs den 23:e augusti på Benficas hemmaarena Estadió da Luz.

Åttondelsfinalerna som inte har hunnit spelats klart är följande;

Manchester City – Real Madrid 

Första mötet mellan lagen slutade 2-1 till Manchester City när matchen spelades i Madrid. Nu ska returmötet avgöras i Manchester där hemmalaget City sitter i förarsätet om en plats i kvartsfinalen.

Juventus – Lyon

Lyon vann det första mötet hemma i Frankrike med 1-0 och nu väntar en retur i Turin där Juventus ska försöka vända underläget och ta sig vidare till kvartsfinalen.

Bayern München – Chelsea

Detta är den åttondelsfinal som på förhand känns mest avgjord. Bayern vann första mötet i London med hela 3-0 och det ska till en smärre mirakel om Chelsea ska kunna vända det här dubbelmötet i München.

FC Barcelona – Napoli 

En match som är helt jämn efter första mötet som slutade 1-1 i Neapel. Nu väntar returen på Camp Nou där de ska kämpa om en kvartsfinal plats.

Kvartsfinalspelet och framåt

Sedan tidigare är det redan fyra lag som kvalificerat sig till kvartsfinalerna sedan tidigare. Dessa lagen är Atalanta, Atletico Madrid, RB Leipzig och Paris SG.

Dessa fyra lag har genom ett lottning redan blivit lottade mot varandra och Atalanta och Paris SG möter varandra i en kvartsfinal och Atletico Madrid och RB Leipzig möts i den andra.

De lagen som tar sig vidare från åttondelsfinalen har även de lottas mot varandra i kvartsfinalerna och där kommer det bli följande lag som möts. Real Madrid/Manchester City kommer att ställas mot Lyon/Juventus. Vinnarna i Bayern München/Chelsea kommer att få möta vinnarna i mötet mellan Barcelona/Napoli.

Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen kommer som sagt alla att spelas i Lissabon på två olika arenor. Hälften av matcherna kommer att spelas på Estadio José Alvalade och Estadió da Luz.

Detta special slutspel som kommer utspela sig i en och samma stad startar 12:e augusti och avslutas med finalen den 23:e augusti. Men redan idag 7/8 så sparkar alltså Champions League igång med två av returmötena i åttondelsfinalen som sedan följs upp av de två återstående matcherna under lördagen 8/8.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här