Foto: Bildbyrån

Säsongen är över och guldet har delats ut. Djurgården plockade hem flest poäng och vann välförtjänt guldet. Men under säsongen har vi fått se andra intressanta siffror och tangerade rekord.

En lång och späckad säsong skrev sitt sista, avgörande ord under gårdagen. Spänningen höll ända in i kaklet och dramatiken var enorm. Precis som det ska vara under en allsvensk säsong. Den sällan skådade jämnheten har varit ärofylld att få följa och längtan efter den kommande säsongen har nog aldrig varit lika stor bland fotbollssupportrarna.

Men innan vi sätter den sista punkten för säsongen finns en del intressanta siffror att notera. Sådant man kanske inte alltid sätter fokus på.

Malmö FF – 0,533 insläppta mål

Guldet var nära, oerhört nära för de ljusblå från Skåne. Man krossade Örebro med 0-5 på bortaplan i den sista omgången, men det räckte inte. Ett tag hade man faktiskt guldet i händerna, när Djurgården låg under mot Norrköping. Dock skulle Djurgården komma tillbaka och göra jobbet.

I slutändan hade Malmö FF annat att glädjas åt, även om det inte blev guld. När säsongen nu summeras landar de på 16 insläppta mål. Endast ett lag har lyckats med den bedriften under 2000-talet och det var AIK, säsongen 2018.

16 mål innebär ett snitt på 0,533 insläppta mål per match, en siffra som gör att man slår det tidigare rekordet på 0,56 mål per match.

IF Elfsborg – 85 gula kort

Inför den sista omgången befann sig Elfsborg lite i ingenmansland. De hade egentligen inte något specifikt att spela för, vinst eller förlust hade inte någon större betydelse.

Däremot hade man möjligheten att slå ett rekord – antalet gula kort på en allsvensk säsong. Inför matchen låg man på 81 gula kort och hade två kort upp till det dåvarande rekordet på 83 gula kort. Den siffran hade uppnåtts av Ljungskile, men skulle alltså komma att slås av Boråslaget.

Det skulle dock dröja innan den tangerade siffran blev ett faktum. Elfsborg hade ”bara” dragit på sig två gula kort och låg därmed på samma siffra som det tidigare rekordet. Men sent in i matchen skulle det bli ändring. I matchens 94:e minut drog man på sig ytterligare en varning och därmed tangerade man rekordet. Dessutom utökades rekordet minuten därpå. Det blev alltså totalt 85 gula kort.

Hammarby IF – 75 gjorda mål

Att Bajen har bjudit på en härlig, fartfylld och inspirerande offensiv fotboll är nog alla ense om. Och det har visat sig ge rejäl utdelning. I den näst sista omgången slog man det allsvenska målrekordet, efter att ha gjort två mål mot Östersund. Man landade på 71 gjorda mål och hade, där och då, slagit det tidigare rekordet på 70 gjorda mål, som hölls av Kalmar FF från 2008.

Men Hammarby var inte färdiga där. Målrekordet skulle utökas, rejält. I den sista omgången steppade man verkligen upp och gav supportrarna anledning att fira – flera gånger om. Resultatet blev en seger med 4-1 och med det avslutar man säsongen på otroliga 75 mål.

Rekordet gäller alltså under tiden då Allsvenskan utökats till 16 lag.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här