Foto: Bildbyrån

Den här veckan är det dags för första kvartsfinalrundan i Champions League. På tisdagskvällen möts Tottenham och Manchester City, samt Liverpool och Porto. 24 timmar senare ställs Ajax mot Juventus, och Manchester United mot Barcelona. 

Tisdag, 9:e mars, 21:00

Tottenham – Manchester City 

Först ut är en helengelsk kvartsfinal mellan tvåan och trean i Premier League. Tottenham tog sig till kvartsfinalen genom att slå Borussia Dortmund med 3-0 och 0-1. Manchester City avancerade genom att utklassa Schalke 04 med totalt 10-2 (2-3 och 7-0).  Senast lagen möttes var 29 november förra året. Då vann City med 0-1.

Liverpool – Porto 

I åttondelsfinalen var det Bayern München och Roma som fick ge vika för Liverpool och Porto. Liverpool slog Bayern med totalt 1-3, efter ett mållöst möte på Anfield och 1-3 på bortaplan. Porto slog något förvånande ut Roma, som fick säga adjö till mästarchanserna efter att Porto vänt på steken hemma i andra omgången. Matchen på stadion Drago i Portugal slutade 3-1 och Porto gick vidare med ett mål mer än italienarna.

Senast lagen mötes var i Champions Leagues gruppspel 2018. Matchen slutade 0-0.

Onsdag, 10:e mars 21:00

Ajax – Juventus 

Ajax stod för åttondelsfinalernas stora skräll när man skickade hem storfavoriterna Real Madrid och såg till att Champions League efter tre år kommer få en ny mästare. Efter 1-2 hemma i Amsterdam såg det dock mörkt ut för Ajax. Men tack vare bragdvinsten med 1-4 på Santiago Bernabeau i Madrid kvalificerade man sig med totalt 3-5.

Juventus var även de illa ute. Atletico Madrids hemmavinst med 2-0 från första omgången stod sig 49 minuter in i returmatchen. Sen klev Christiano Ronaldo in i handlingarna. Första målet från Ronaldo kom visserligen efter 27 minuter, men räckte inte för att Juventus skulle ta sig vidare. Men när portugisen sen fyllde på med ytterligare två mål i den 49:e och 86:e minuten fullbordade han inte bara sitt eget hattrick utan även Juventus avancemang.

Senast lagen möttes var 2010, då i Europa League, i en match som slutade 0-0.

Manchester United – Barcelona

Manchester United var underlagstippade mot PSG i åttondelsfinalen men skrällde och tog sig vidare på fler gjorda bortamål efter 1-3 i returomgången. Barcelona hade en något enklare resa, och slog Lyon med 5-1, efter 0-0 i första matchen.

Senast lagen möttes var i International Champions Cup i juli 2017. Då vann Barcelona med 1-0.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här