Foto: Bildbyrån

23 års väntan är över för Degerfors. Nu är man återigen ett allsvenskt fotbollslag. Det var varit en lång vandring, men efter att Degerfors besegrade Ljungskile i den sista omgången i Superettan kunde Degerfors andas ut och fira säkrat avancemanget till allsvenskan 2021. 

Degerfors är en fotbollsklubb som genom åren fostrat mängder med stora svenska fotbollsspelare. Men efter att laget trillade ur allsvenskan 1997 så har vandringen tillbaka till fotbollens finrum varit lång. 23 år tog det tills den lilla bruksorten i Värmland återigen kunde korka upp champagnen och fira att byn har ett allsvenskt fotbollslag till nästa säsong.

Degerfors har under hela säsongen 2020 varit ett topplag i Superettan och segrarna radade upp sig under säsongen. Degerfors hade därmed chansen redan med tre omgångar kvar av säsongen att säkra avancemanget till Allsvenskan. Men då blev det förlust mot AFC Eskilstuna på bortaplan med 2-0. Vilket gjorde att firandet fick skjutas upp. Omgången efter hade man återigen chansen att säkra allsvensk kontrakt men då blev det istället härdsmälta mot GIF Sundsvall och laget föll med 2-5 på hemmaplan.

Detta gjorde att allt skulle tillslut avgöras i säsongens sista omgång. Degerfors skulle ta sig till Bravida Arena i Göteborg för att möta Ljungskile. Inför matchen handlade allt om att inte förlora och samtidigt hålla trean Jönköping Södra bakom sig. Nu gick Degerfors in till den här matchen och löste en seger som tillslut skrevs till 3-0 efter mål av Johan Bertilsson, Sebastian Ohlsson och Victor Edvardsen. Så när slutsignalen ljöd på Bravida Arena bröt vilt jubel ut bland spelare och ledare blandat med en otrolig lättnad att ha klarat av uppgiften att föra upp Degerfors till allsvenskan igen.

– Det känns fantastiskt. Det är många som har jobbat stenhårt i många år för det här, säger skyttekungen Johan Bertilsson i Dplay efter matchen.

Efter matchen bröt även vilt jubel ut i byn Degerfors och när spelarna senare på kvällen anlände med sin spelarbuss så möttes den av omkring 2000 fans som var där för att hylla sina hjältar.

En person som varit med genom hela resan är Tobias Solberg som idag är klubbens huvudtränare. Han kom till Degerfors året efter de trillat ur allsvenskan 1998 och har varit klubben trogen. Han är den spelare som spelat flest matcher i klubben med 402 matcher mellan åren 1998 och 2017. Sedan blev han assisterande tränare och till den här säsongen är han huvudtränare i klubben. Nu fick han alltså vara med och leda tillbaka Degerfors till allsvenskan efter 23 år.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här