Foto: Bildbyrån

Inte alltför många har hört hans namn eller sett honom spela. Nu är det dags att många lägger namnet på minnet. Dejan Kulusevski är svensk fotbolls nästa stora spelare och lär inom en snar framtid bära landslagsdressen.

Född och uppvuxen i Stockholm. Där började hans liv och sedan skulle utvecklingen leda vidare. Dejan Kulusevski, 19, inledde sin karriär, precis som många andra talanger, i IF Brommapojkarna. Efter att ha blivit fostrad i den skolan, tog han steget direkt vidare från det hektiska livet i Stockholm till Glenn Strömbergs trakter i Bergamo och Atalanta.

Väl där blev det ungdomslaget, Il Primavera, som det heter i Italien. Uttrycket/namnet på det lag, som befinner sig snäppet under A-laget och direkt översatt betyder vår, som årstiden. Anledningen? Symboliken relateras till vårens finaste stunder, där grönskan blommar upp och vägen går mot ljusare tider. Likadant är det i Primaveran. Spelarna blommar upp, likt de finaste av växter under årstiden, för att bli så bra just de kan.

Vägen upp

Det tog inte lång tid innan en viss Gian Piero Gasperini fick upp ögonen för honom och en uppflyttning till A-laget blev ett faktum. Kulusevski gjorde sin debut den 20 januari i år, när Atalanta besegrade Frosinone med 5-0. Den offensive mittfältaren, eller ytteranfallaren om man så vill med tanke på mångsidigheten, fick därefter växelvis speltid och prestationerna gjorde inte någon besviken.

Satsningen fortsatte. I juli i år beslöt sig klubben för att sätta krut på att få ut det bästa ur honom. Med det i bakhuvudet kom man överens om att skicka iväg honom på ett säsongslångt lån till Parma, för mer speltid.

Och succén är redan här.  19-åringen har fått en startplats under de tre inledande matcherna och har verkligen tillvara på chanserna samt gjort det med bravur. Sett till helheten har finliraren bjudit på flera fina aktioner, två målgivande passningar och en fin arbetskapacitet. Med tanke på insatserna lär vi få se bra mycket mer av BP-sonen i Serie A.

Håll därför ögonen öppna.

Nya utmaningar på söndag

På söndag åker Parma till Rom för att spela mot Lazio på Stadio Olimpico, klockan 20:45. Och jag ser med spänning fram emot att se vad Dejan har att bjuda på denna gång. Nu bör du se hit, Janne Andersson, precis som Gasperini gjorde.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här