Allsvenskan är äntligen tillbaka. Serien sparkar igång med fem matcher under söndagen, för att sedan följas upp med tre matcher på måndag för att avsluta omgång 1. 

IK Sirius – Djurgårdens IF 12:00,  Dplay och Kanal 5

Först ut är de regerande mästarna Djurgården, som bara får resa dryga timmen upp till Uppsala, där Sirius väntar. Djurgården får ses som favorittippade, och har fått behålla stora delar av sin ordinarie trupp från förra året, förutom landslagsbacken Marcus Danielson som lämnade för Kina och skyttekungen Mohammed Buya Turay. Samtidigt har man ersatt med Jesper Nyholm igår och även fått in Kalle Holmberg från IFK Norrköping som är en bra allsvensk målskytt.
För Sirius del har man bytt ut det lite äldre gardet och ersatt med yngre och lovande spelare. Robert Åhman-Persson, Christer Gustafsson, Philip Haglund och Jesper Arvidsson har alla varit viktiga kuggar i Sirius de senaste åren, men har nu lämnat klubben. Nahom Girmai, Laorent Shabani och Adam Hellborg är några av nyförvärven.

IFK Norrköping – Kalmar FF 14:30, Dplay

Nästa lag på tur är IFK Norrköping och Kalmar. Östgötarna inleder Allsvenskan på hemmaplan. Laget har fått in Jonathan Levi, som kan hålla hög allsvensk klass vissa dagar. Nigerianen Ishaq Abdulrazak sägs vara en intressant spelare som Peking haft ögonen på en längre tid och Eric Smith har vänt hem från en mindre lyckad utlandssejour i belgiska Gent. För Kalmars del har man fått tillbaka Erik Israelsson (ej spelklar förrän 1 augusti) och Svante Ingelsson, som är två spelare som kan klubben väl. Men desto fler har lämnat klubben. Rasmus Elm har avslutat karriären och har istället tagit plats på tränarbänken. Viktor Agardius har lämnat för Serie B och Måns Söderqvist och Herman Hallberg försvann båda till Trelleborg.
IFK Norrköping kan ses som favoriter i matchen.

IFK Göteborg – IF Elfsborg 14:30, Dplay och Kanal 5

Ett derby redan i premiäromgången. Västderbyt mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg känns extra spännande i år. IFK Göteborg har fått in en rutin i laget, som kanske saknades förra året. Man har värvat två återvändare i landslagsmittfältaren Jakob Johansson och Mattias Bjärsmyr. Sedan har även assisterande sportchefen Pontus Farnerud varit med och värvat in lillebrorsan Alexander Farnerud. Även ytterbacken Alexander Jallow har anslutit från Jönköping Södra. Drygt sju mil norrut i Borås har man tappat en rutinerad trio i Kevin Stuhr Ellegaard, Jon Jönsson och Stefan Ishizaki. Som nyförvärv hittar vi en gammal landslagsback tillika tidigare lagkapten för Elfsborg, Johan Larsson. Man har även värvat den unga talangen Jacob Ondrejka från Landskrona BoIS och fått in en ny målvakt i Mathias Dyngeland. IFK Göteborg ses som knappa favoriter i ”El Västico”.

Hammarby IF – Östersunds FK 17:30, Dplay

En av två sena eftermiddagsmatcher utspelar sig i Stockholm mellan två av vårens mest omtalade lag. Östersund har inte varit speciellt aktiva värvningsmässigt, utan endast fått in tre spelare: Kalpi Outtarra, Adnan Catic och Bakr Abdellaoui. Man har dessutom tappat en del viktiga kuggar efter att Tom Pettersson lämnat för ett äventyr i USA, Dino Islamovic lämnat för det norska topplaget Rosenborg och både Jamie Hopcutt och Douglas Berqvist har lämnat klubben. Nigerianen Jordan Attah Kadiri blir en spelare att hålla ögonen på, 20-åringen hade en succéartad vår i Svenska cupen.
För Hammarbys del har man värvat in en av Superettans bästa spelare den gångna säsongen Gustav Ludwigson, samt skyttekungen Paulinho från BK Häcken. Man har också fått in den tidigare guldmedaljören från U21-EM, Abbe Khalili samtidigt som man gjorde klart med en ung lovande talang, Akinkunmi Amoo, i dagarna. Hammarby får ses som klara favoriter i hemmamötet.

Örebro SK – AIK 17:30, Dplay

Örebro SK har varit ganska heta på transfermarknaden på sistone. Det har bland annat ryktats om att Jiloan Hamad ska återvända till sin gamla hemstad. Istället återvände Nahir Besara efter en tid i Saudiarabien och Cypern. ÖSK har också värvat in tre av Superettans toppspelare i fjol, Robin Book, Benjamin Hjerstrand och Erik Björndahl, samtidigt som Jack Lahne är inlånad från Amiens med förhoppningen om en förlängning. För bortalaget AIK:s del så har man fått in en återvändare i Ebenezer Ofori, en ny målvakt i Premier League-meriterade Jakob Haugaard och den unga talangen från Brommapojkarna, Paulos Abraham. Man blev även av med ett tungt tapp i Tarik Elyounoussi. AIK får ses som favoriter trots att ÖSK ser mer spännande ut än på länge.

Imorgon måndag spelas ytterligare tre matcher. Samtliga matcher startar 19:00 och visas på Dplay.

Malmö FF – Mjällby AIF
Helsinborgs IF – Varberg BoIS
Falkenbergs FF – BK Häcken

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här