Det var stor dramatik som utspelade sig under söndagen när Hammarby och Uppsala skulle göra upp på Hammarby IP. Båda lagen hade inför säsongens sista matchen chansen att ta klivet upp i damallsvenskan. Inför publikrekordet 3100 personer var det bortalaget som chockade.  

Umeå IK var redan innan säsongens sista match klara som seriesegrare. Nu skulle det avgöras vilket lag som skulle göra Umeå sällskap till damallsvenskan.

Det var upplagt för spänning och dramatik när tvåan Hammarby tog emot trean Uppsala på Hammarby IP. Seger eller oavgjort för hemmalaget och Hammarby var klara för damallsvenskan, bortaseger skulle innebära att Uppsala blev klara för damallsvenskan.

Hammarby började starkast och med publiken i ryggen kunde Emma Jansson göra 1-0 i den 25:e minuten. Hammarby var i och med resultatet ett damallsvenskan lag i halvtid. Uppsala ville dock annat och i andra halvlek kunde bortalaget vända matchen genom att göra 1-1, 2-1 och sedan punktera matchen till 3-1 med sju minuter kvar. Uppsala gick i och med segern om Hammarby i tabellen och är klara för Damallsvenskan nästa år.

Tabellen Elitettan 2018

 1. Umeå IK – 60 poäng
 2. IK Uppsala – 55 poäng
 3. Hammarby – 54 poäng
 4. AIK – 51 poäng
 5. IFK Kalmar – 48 poäng
 6. Lidköping – 39 poäng
 7. Kvarnsveden – 36 poäng
 8. Morön – 34 poäng
 9. IF Brommapojkarna – 34 poäng
 10. Assi IF – 32 poäng
 11. Mallbackens IF – 30 poäng
 12. Asarums – 19 poäng
 13. Borgeby – 11 poäng
 14. Sundsvall – 7 poäng

Umeå och Uppsala är klara för spel i Damallsvenskan nästa år. Asarums, Borgeby och Sundsvall får lämna Elitettan och spela Division 1 nästa säsong.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här