Foto: Bildbyrån

Det har varit en kaotisk stämning i Allsvenskan efter att polisen gick ut med att man förbjuder så kallade OH-flaggor till ett par allsvenska matcher. Den negativa relationen mellan supportrar och polis blev än hetsigare efter att flera poliser och ordningsmän anklagats för övervåld mot supportrar under derbyt mellan Djurgården och AIK. Igår försedde Malmö FF av trygghetsskäl tre av sina servicevärdar med GoPro-kameror under bortamatchen mot IFK Göteborg. 

Anledningen till polisens flaggförbud av OH-flaggor, vilket är flaggor större än 1×1-meter, är att ett nytt initiativ för att ta ett krafttag mot bengaler. Beslutet har mötts med frustration hos supportrar som hävdar att det skadar allsvenskans tifo- och supporterkultur. Förutom videos från sockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK där poliser slår supportrar med batong, har även anställda hos AIK vittnat om övervåld från polisen.

John Skärlund är Supporter Liaison Officer hos AIK och fungerar som länk mellan klubben och supportrarna. Han berättar hur en ordningsvakt slog honom över handen med batong i samband med AIK:s match mot Helsingborg. John polisanmälde senare händelsen.

Efter tumultet de senaste dagarna beslutade Malmö FF sent på onsdagskvällen att förse tre av sina närvarande servicevärdar med GoPro-kameror under torsdagens matchen mot IFK Göteborg. Enligt klubbens evenemangsansvarige Patrik Jandelin togs beslutet ”för allas säkerhet och trygghet”.

”De kommer att befinna sig vid entrén och inne på innerplan till att börja med”, skrev Jandelin på sin Twitter före matchen.

Edit: Vad resultatet av beslutet blev är ännu okänt. 

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här