Foto:Bildbyrån

Söndagen bjöd på ett Stockholmsderby med mycket känslor mellan två lag som båda behövde poäng för att hänga med i toppstriden inför avslutningen av allsvenskan. 

Upplägget var glasklart innan matchstart. AIK behövde vinna för att inte tappa mark mot Djurgården som efter sin vinst under fredagen mot Sundsvall låg fyra poäng före. Hammarby behövde vinna för att inte halka för långt bakom AIK, Malmö och Djurgården i toppstriden och för skapa sig en fördel mot lagen bakom sig i racet om Europaplatser.

Det var fullsatta läkare och en fantastisk stämning som välkomnade in de båda lagen på Tele2 arena. När röken hade lagt sig från kortsidorna och matchen drog igång så var det Hammarby som tog kommandot direkt. Man spelade sin fartfyllda och anfalls inriktade fotboll som blivit synonymt med hemmalaget på senaste tiden. Men man lyckades inte i inledningen få hål på det taktiskt kompakta bortalaget som kunde manövrera bort de lägen som hemmalaget skapade. Men i den 30:e minuten så plockade hemmalagets Vladimir Rodic ner ett inlägg på bröstet i AIKs straffområde och placerade sedan enkelt in bollen i målet bakom Oscar Linnér. Rodic valde att springa fram och fira framför bortalagets kortsida och det blev heta känslor på planen mellan lagen vilket resulterade i att målskytten fick en varning för sitt firande. AIK hade även bara några minuter innan målet blivit tvingade till ett tidigt byte när anfallaren Chinedu Obasi klev av skadad och ersattes av Kolbeinn Sighorsson. 1-0 stod sig sedan halvleken ut. Andra halvlek blev en grinig historia där spelare från båda lagen blev irriterade på varandra vid flera tillfällen och flera gula kort delades ut under halvleken. I matchminut 55 var det så dags igen för Vladimir Rodic när han stack iväg i djupled och rundade en utspringande AIK målvakt och placerade säkert in 2-0 till Hammarby. Bortalaget reducerade sedan till 2-1 i matchminut 65 trodde alla på arenan. Men domaren ansåg att AIK’s mål inte var korrekt och valde att döma bort detta. Det skulle ändå bli nerv i matchen när AIK gjorde ett till mål två minuter senare genom backen Karol Mets. Detta målet blev godkänt och 2-1 var ett faktum. Hammarby lyckades hålla emot ett pressande AIK på slutet och 2-1 blev slutresultatet och de grönvita hemmalaget kunde plocka med sig tre väldigt viktiga poäng inför höstens avgörande.

Resultatet innebär nu att Hammarby på 4e plats i tabellen nu endast är två poäng bakom AIK som ligger på 3e plats i tabellen.

Malmö FF spelade även de match under söndagen och gjorde processen kort på bortaplan mot Elfsborg. Där vann skånelaget med komfortabla 3-0 och klättrade därmed om AIK i tabellen och ligger nu på en andraplats tre poäng bakom Djurgården och en poäng före AIK.

Det återstår nu sex omgångar av årets allsvenska med flera heta möten där topplagen möter varandra att se fram emot under hösten.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här