Foto: Bildbyrån

Folkhäslomyndigheten lämande igår in ett förslag till regeringen om att maximalt 500 personer på event med sittande publik. Detta skulle bli ett undantag från regeln om maximalt 50 personer.

Myndigheten uppger även att det räcker med ett avstånd på en meter mellan personer i den sittande publiken, vilket är samma regler som för exempelvis restauranger.

– Vi har en meter i våra allmänna råd när det gäller restauranger och därför tycker vi att det är rimligt att det gäller samma mått här, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

Tegnell säger att ett tak på 500 personer är att föredra framför till exempel en procentuell andel av publikkapacitet.

– För att det inte bara är kapaciteten i arenan som är viktig. Det är också vad som händer när personer kommer dit eller åker därifrån. Det finns en stor oro i kollektivtrafiken till exempel för att om man börjar arrangera väldigt stora evenemang i någon av de stora städerna och tar dit tusentals personer så kommer det bli ett väldigt stort tryck i kollektivtrafiken.

Strax efter detta lämnade Håkan Sjöstrand, Generalsekreterare Svenska Fotbollsförbundet, ett remissvar:

”SvFF välkomnar att regeringen nu öppnar för mer publik vid offentliga tillställningar. Svensk fotboll har under pandemin tagit ett stort ansvar för att följa gällande regler och rekommendationer. Det har exempelvis redan spelats över 400 elitmatcher där man tillämpat ett strikt protokoll, med krav på bl.a. överinsyn av klubbläkare, och där det inte har förekommit några avgörande avvikelser. Våra klubbar på alla nivåer står nu beredda att på ett ansvarsfullt sätt välkomna mer publik till våra matcher. För att möjliggöra detta är det viktigt att regleringen utformas på ett ändamålsenligt
och rimligt sätt.”

Artikeln är skriven av:

Anders Granström – Redaktör & Sportjournalist
[email protected]

>> Läs mer om mig här