Foto: Bildbyrån

Förutsättningarna var glasklara när omgång 25 sparkade igång i Allsvenskan. Ville lagen hänga med i toppen, var det endast seger som räknades. Serieledarna Djurgården började omgången med att på tisdagen besegra Falkenberg med 1-0. Pressen var nu på övriga topplag, skulle Malmö, AIK och Hammarby fortsatt ha en chans på guldet var det vinst som krävdes från deras håll.

AIK spelade under onsdagen hemma mot IFK Göteborg, Hammarby å andra sidan åkte 6 mil norrut till Uppsala för att möta IK Sirius.  Det var en fin stämning på Friends Arena där AIK hyllade sin bortgångna målvakt Ivan Turina med att bjuda in hela hans familj till en fin ceremoni. Matchen i säg var ingen höjdarfotboll från hemmalaget och Göteborg var de laget som tog kommando. Hemmalagets Nabil Bahoui klev även ut skadad i den 11:e minuten och AIKs offensiv försvagades ytterligare. Det dröjde dock inte mer än 20 minuter innan AIKs kapten Henok Goitom blev nedriven i straffområdet och domaren Anders Ekberg dömde straff. Fram klev Sebastian Larsson och placerade in 1-0 till AIK. Resultatet höll sig matchen ut även om IFK Göteborg hade lägen att kunna kvittera under matchens gång. Därmed hängde AIK på i tabelltoppen med fyra poäng upp till serieledarna Djurgården.

– Vi spelar riktig jävla skitfotboll, sade AIKs tränare Rikard Norling på presskonferensen efter matchen.

Hammarby visade återigen upp i matchen mot Sirius en offensiv fotboll vilket har blivit Bajens signum på senare tid. Bortalaget lyckades dock inte under första halvlek få hål på hemmalaget och lagen gick till pausvila med 0-0. Hammarby la i en extra växel under andra halvlek och kunde enkelt springa ifrån Sirius och vinner tillslut matchen med 3-1. Glädjande för Hammarby var att mittfältaren Serge-Junior Martinsson Ngouali gjorde sin första match från start i årets allsvenska efter sin korsbandsskada. Han fick även krydda matchen med att göra bortalagets första mål i matchen. I och med segern för Hammarby så har man fortfarande möjligheter på guldet med sex poäng upp till första platsen.

Malmö FF var det sista av topplagen att gå in i omgång 25, då man under torsdagskvällen spelade Skånederby hemma mot Helsingborg. Hemmalaget öste på från start och det var klasskillnad på lagen i första halvlek. Sören Rieks inledde målskyttet i den 12:e minuten, till 1-0. Han kunde även i matchminut 32 utöka ledningen till 2-0 för Malmö. Det skulle komma mer från Malmö då Marcus Rosenberg skrev in sig i målprotokollet genom 3-0 i den 38:e minuten. Malmö gick till pausvila med en betryggande ledning, andra halvlek spelade Malmö mest av och matchen slutade 3-0 till hemmalaget. Segern betyder att Malmö nu är tre poäng bakom Djurgården i tabellen.

Nästa match för de fyra topplagen 

Östersund – Djurgården
AFC Eskilstuna – Malmö FF
Elfsborg – AIK
Hammarby – Örebro

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här