Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap, GAIS, är återigen tillbaka i svensk fotbolls finrum. Göteborgsklubbens bortaseger mot Jönköpings Södra (0-2) säkrade en allsvensk plats år 2024.

I fjol gick GAIS upp från Division 1 Södra till Superettan med buller och brak efter ett succéår med yngre lokala spelare och Fredrik Holmberg på tränarbänken. Exakt ett år senare har GAIS avancerat ännu en division, hela vägen upp till Allsvenskan, efter elva års väntan. Sedan GAIS åkte ur Allsvenskan år 2012 har klubben dragits med ekonomiska problem och undermåliga resultat på fotbollsplanen men nu är man äntligen tillbaka.

Till söndagens match mot Jönköpings Södra behövde GAIS en poäng för att i praktiken säkra uppflyttning till Allsvenskan inför sista omgången mot jagande Utsiktens BK. GAIS tog dock hem alla tre poängen efter mål av Axel Norén tidigt i första halvlek och sedan av Gustav Lundgren på stopptid i matchens slutminuter och göteborgarna vann med 0-2 på Stadsparksvallen.

I och med segern slutar GAIS tvåa i Superettan 2023 bakom Västerås SK och man slipper en rysarmatch i derbyt mot Utsikten i slutomgången. De sistnämnda ligger på kvalplats uppåt men bara med en poäng före Östers IF vilket bäddar för en rysare i sista omgången av Superettan.