Foto: Bildbyrån

I måndags tog Hammarby emot Norrköping hemma på Tele2 Arena. Då passade Hammarby-spelarna på att visa sitt stöd till den svenska supporterkulturen som på senaste tiden har varit under attack från polisen. 

Hammarby hade innan matchen tyckt upp t-shirts med texten ”Supportrar från sporten att leva!”, hämtat från en välkänd ramsa som under senaste tiden frekvent ekat på fotbollsarenor runt om i Sverige.

Polisen har startat en häxjakt, en häxjakt som säger såhär, ta bort alla känslor från sporten, för då blir den mer familjär, men så länge vi står här på läktarn, kommer fotbollen aldrig att dö, supportrar får sporten att leva, försök aldrig stoppa vårt stöd

Anledningen till manifestationen är polisens stenhårda linje för att stoppa bengaler. De nya direktiven handlar bland annat om att förbjuda OH-flaggor, tillåta ordningsvakter att gå in på läktaren för att avbryta pyroteknikbränning och möjligtvis spela matcher med hela läktarsektioner stängda. Initiativet har mött hårt motstånd från missnöjda supportrar och relationen mellan polisen och allsvenska supportrar har tidvis varit kaotisk och våldsam.