Foto: Bildbyrån

Coronaviruset har satt en hel värld på paus, detta inkluderar även sporten vilket har gjort att alla ligor som pågick fick avbrytas och skjutas upp och ligor som Allsvenskan som skulle starta upp säsongen fick vänta med ligastarten. Men hur ser läget ut nu? Finns det någon chans att vi kommer kunna se någon fotboll närmaste månaderna? 

Alla länder har agerat olika och agerar olika hur vida de ska återuppta säsonger eller inte, ett land som gått helt emot alla andra är Vitryssland där har fotbollen och vardagen fortsatt som vanligt fast det har rapporterats ett par hundra coronafall i landet.

Men andra länder har valt totala motsatsen med karantän för hela nationer vilket har lätt till att ingen idrott har utövats, men nu börjar länder sakta men säkert öppnas upp på olika håll vilket gör att vi kanske ser ljuset i tunneln för när fotboll ska starta upp.

Vad gäller de svenska serierna så är målet fortfarande att kunna starta upp säsongen i mitten av juni närmare bestämt den 14 juli, detta är något som svensk fotboll fortfarande jobbar mot men om det blir med eller utan publik återstår att se.

Kollar vi på Danmark så är målet att starta upp säsongen igen under sommaren men att ingen publik kommer vara välkommen på arenorna fram till åtminstone september. Nederländerna har gått längre och ställt in det här årets säsong helt och hållet.

Kollar vi på de fem stora ligorna ute i Europa, Premier League i England, La Liga i Spanien, Bundesliga i Tyskland, Serie A i Italien och Ligue 1 i Frankrike så har alla målet att kunna spela klart säsongen men hur det ska gå tillväga skiljer sig från land till land.

Premier League – Planen är att spela klart säsongen under juni eller juli inför tomma läktare.

La Liga – Spanska fotbollsförbundet vill starta med masstester av ligans spelare från och med slutet av April med förhoppningen att kunna starta upp under sommaren. Ordförande för La Liga har dock gått ut med att om säsongen spelas klart kommer det vara inför tomma läktare och det kan dröja till 2021 innan publiken kan återvända till spanska läktare.

Serie A – Lagen ska kunna få återgå till att börja träna från och med den 4 maj, men när ligan ska starta upp igen är inte helt spikad, målet är dock fortfarande att kunna spela klart säsongen under sommaren.

Bundesliga – Tyskland är det landet av stora fotbollsnationerna i europa som kommit längst i sitt beslutsfattande. Ligaorganisationen har förhoppningar att ligan ska kunna starta upp redan första eller andra helgen i maj och spelas klart inför tomma läktare.

Ligue 1 – Den franska ligan har satt ett datum för när de vill återuppta säsongen vilket är den 17 juli och det är ett datum som det fortfarande jobbas mot.

Vad gäller Champions League och Europa League så är planen den samma sedan turneringarna avbröts att dessa ska kunna spelas klart under sommaren.

Kollar man på andra länder utanför Europa så har både Sydkorea och Kina spikat att starta upp serierna under maj månad.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här