Foto: Bildbyrån

Djurgårdens IF kammade som bekant hem det allsvenska guldet på Östgötaporten i Norrköping. Det firades genom en planstormning från gästernas supportrar, vilket strider mot regelverket. Nu har polisen valt att lämna in en anmälan mot Pekings säkerhetsansvarige.
– Det stämmer att en anmälan är gjord för brott mot ordningslagen, säger Michael Lindquist hos polisen Öst till SVT Sport.

Inför matchen var det en frejdig debatt. Det fanns oro bland en del att en planstormning skulle äga rum vid ett positivt resultat för Djurgårdens IF. Och så blev även fallet. Matchen slutade 2-2 och SM-guldet tilldelades Järnkaminerna, varpå supportrarna stormade in på plan av stor glädje. Det skapade i sin tur, enligt många Peking-supportrar i efterhand, stor rädsla bland hemmalagets fans. Enligt dem var man inte helt nöjd med klubbens agerande vid tillfället.

Vid fjolårsfirandet var det AIK som kammade hem guldet och då skedde samma sak, men den gången på Kalmar FF:s hemmaplan. Då valde polisen att lämna in en anmälan mot Kalmars säkerhetsansvarige. Och nu har lagens långa arm gjort samma sak mot Peking.

– Det stämmer att en anmälan är gjord för brott mot ordningslagen. Sedan hur den kommer att drivas får förundersökningsledaren titta på, säger Michael Lindquist hos polisen Öst till SVT Sport.

Polisen medger att det finns några frågetecken kring säkerheten vid matchdagen.

– Förarbetet är vi nöjda med, men kring själva genomförandet finns flera frågetecken som måste rätas ut. Däribland hur en planstormning kan ske och varför den sker. Det är viktigt att vi diskuterar utifrån lokala perspektivet och sen tar vidare våra slutsatser uppåt. Jag inom polismyndigheten och IFK Norrköping inom Svff och allsvenskan, säger Lindquist till SVT Sport.

”Det är tråkigt för vi har haft ett bra samarbeta inför och under”

Kalmar FF, som tidigare drabbats av detta, har uttryckt sitt missnöje och menar på att det ställs orimliga säkerhetskrav på klubbarna vid ett evenemang som detta.

IFK Norrköping:s säkerhets- och evenemangsansvarige, Johan Schollin, är inte helt nöjd med polisens val att gå vidare med ärendet.

– Självklart tycker jag att det är tråkigt för vi har haft ett bra samarbete inför och under match där de ändå låtit som att de varit nöjda med att vi gjort vad vi kan. På det viset är det tråkigt. Sedan vet jag inte mer vad de ska säga för jag vill höra lite mer hur de resonerar. Vi ska ha ett möte på fredag, sedan gissar jag att det är min kollega Mårten Jacobsson som står på tillståndet som är den som blivit anmäld, säger han till Fotbollskanalen.

– I den bästa av världar så är det så klart så att vi inte vill ha folk på innerplanen, men det är svårt att lösa det problemet. Det kan vi inte lösa helt enkelt.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här