Foto: Bildbyrån

IFK Värnamo kommer att spela i den svenska högstaserien för första gången i klubbens historia. Efter seger med 0-2 borta mot AFC Eskilstuna är nykomlingen klart för uppflyttning från Superettan.

Inför säsongen så var IFK Värnamo en av tre nykomlingar till Superettan från Division 1, tillsammans med Vasalund och Landskrona BoIS och tippades därmed hamna i bottenregionerna av tabellen inför säsongen.

Men nu, efter 27 spelade omgångar, så är IFK Värnamo klart för spel i Allsvenskan nästa säsong. Smålänningarna har stått för en smått osannolik säsong i den så jämna Superettan. Medan övriga topplag har tappat tuffa poäng så har Värnamo hittat sätt att vinna på. Med 17 vinster, fem förluster och fem oavgjorda så leder Värnamo den aktuella tabellen med 56 poäng.

Hacket ned till Helsingborg på tredje plats (46 poäng) är alltså för stort, vilket innebär att IFK Värnamo redan nu kan sikta på allsvenskt spel, med tre omgång kvar av Superettansäsongen.

Under gårdagen spelade Värnamo på bortaplan mot AFC Eskilstuna och spikade den allsvenska platsen. Hemmalaget från Eskilstuna började dock bäst och hade några möjligheter till att spräcka nollan redan under den första kvarten. Men istället för ett hemmamål kom ledningen från bortalaget. Oscar Johansson slog en fin frispark in mot straffområdet, en misslyckade rensning från Eskilstuna-försvarare hamnade mitt i gapet på Francis de Vries som i sin tur sköt in sitt första mål för säsongen och 0-1 till IFK Värnamo.

Fasta situationer i allmänhet och frisparkar från höger i synnerhet skulle bli mantrat för dagen. Oscar Johansson slog än en gång in en fin frispark mot bortre stolpen där Victor Larsson forcerade in 0-2 till IFK Värnamo efter 37 minuter.

Den andra halvleken blev mållös efter ett desperat försvarsspel från IFK Värnamo, som efter 94 spelade minuter alltså kunde titulera sig som ett allsvenskt lag till nästa säsong.