Foto: Bildbyrån

En galen dramatik från två olika håll. Efter en kollaps mot Sirius i den sista omgången stod det klart att Kalmar FF hamnar på 14:e plats i Allsvenskan. IK Brage lyckades i sista stund knipa tredjeplatsen i Superettan. Nu kommer de göra upp i ett kval för allsvenskt spel 2020.

Det står klart vilka två av de tre nya lagen blir i Allsvenskan. Men ännu har vi inte fått svaret på vilket lag som blir det tredje. Vi har nämligen en avgörande kvaldrabbning över två möten att se fram emot. Det handlar om IK Brage och Kalmar FF.

De dramatiska omgångarna

På ena sidan var det otrolig dramatik med inriktning glädje hos IK Brage. Inför den sista omgången låg Jönköpings Södra framför, på den åtråvärda tredjeplatsen och Brage hade en minimal chans att gå om. De gjorde dock jobbet mot Västerås SK på hemmaplan och tog ledningen i matchen, men samtidigt fick man höra att J-Södra också låg i ledning.

Men i sista stund förändrades situationen. Brommapojkarna satte ett mål i den 96:e minuten och då var Brage plötsligt på tredjeplats.

– Det var ju en känslomässig berg- och dalbana, från att vi behövde göra ett mål framåt och är nära på att misslyckas till att domarna blåser av och jag hör publiken jubla och bänken som hoppar och skriker. Då förstod jag att det var något positivt som hänt men jag förstår inte riktigt vad, sade Brages försvarare Mattias Liljestrand till Fotbollskanalen.

På den andra sidan kunde vi dock finna stor sorg. Det enda man behövde göra var att sätta bollen bakom målvakten i den sista matchen mot Sirius. Men istället blev det tvärtom för Kalmar FF. Man åkte på en blytung förlust med 3-0 och fick ett dystert meddelande om att Falkenberg hade målat i matchen mot AFC.

– Det finns väl inte så mycket att göra. Vi får försöka ta det härifrån och lära oss av det här. Vi är inte bättre än såhär just nu. Någonstans måste vi träna på, hitta mönster och energi. Det har varit en jobbig vecka för alla inblandade. Jag hoppas det kan lugna ner sig så vi kan få andas lite och fokusera på allt vi ska göra nu, sade legendaren Rasmus Elm till C More.

Efter det stod det alltså klart att Kalmar FF hamnar på en plats i tabellen som innebär nedflyttningskval.

Fördel åt ett håll?

Situationen är allt annat än fredlig i Kalmar FF. Nyligen utbröt ett tumult mellan supportrar och Magnus Pehrsson, dåvarande huvudtränaren, som sedan ledde till den senares avgång. Därefter har det varit en spänd stämning i klubben.

Mattias Liljestrand i Brage menar på att man kan komma att utnyttja de skilda situationerna mellan klubbarna.

– Kalmar är ett jättebra lag och har otroligt duktiga spelare, det gäller att vi laddar om och är på tårna. Vi har vind i ryggen samtidigt som det blåser ganska hårt hos dem så vi får försöka leva på det, sade han till Fotbollskanalen.

Till Brages fördel talar dessutom att allsvenska lag har förlorat i kvalet de tre senaste åren.

Kvalet spelas över två möten.

Första mötet

När: Onsdagen den 6/11, klockan 19:00
Plats: Domnarsvallen, Borlänge.
TV: Sportkanalen/C more

Andra mötet

När: Söndagen den 10/11, klockan 14:45
Plats: Guldfågeln Arena, Kalmar
TV: C More Live

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här