På söndag smäller det. Malmö FF kommer upp till Stockholm och Tele2 arena för den första av tre slutomgångar och ställs mot Hammarby IF. Båda lagen har visat upp storform inför matchen, men hur har det egentligen gått under de senaste matcherna lagen emellan?

Att Malmö FF har ett litet övertag är ganska tydligt. Både i dagens tabelläge och om man väljer att se på de historiskt – sett till antalet titlar. Inför den heta tillställningen mellan ettan och trean tittar vi tillbaka över de senaste matcherna lagen emellan.

Hammarby IF 1-1 Malmö FF – 17 maj 2017

Först ut har vi ett oavgjort resultat. Här hade vi en ganska intensiv första halvlek med en skopa temperament. Den innehöll hela fem gula kort, vilka sedan kom att bli matchens enda. Den första halvleken inleddes starkt av Hammarby. Man tog ledningen tidigt genom islänningen, Arnor Smarason. Därefter blev ”Bajen” tillbakatryckta och ungefär kvarten senare kunde Malmö FF ge svar på tal. Den så älskade Anton Tinnerholm satte 1-1, och det blev senare slutresultatet.

Malmö FF 4-0 Hammarby IF – 17 september 2017

Här hade Hammarby egentligen aldrig någonting att säga till om. Malmö tog tidigt ledningen och i halvtid stod det 1-0. Hammarby lade då sin tilltro vid sin tidigare klubblegendar Kennedy Bakircioglu, som byttes in efter halvtidsvilan. Det räckte tyvärr inte. Malmö kunde sätta både 2-0 och 3-0 inom loppet av 13 minuter och avslutade sedan med att sätta ett fjärde mål i den 94:e minuten. En tung dag för Hammarby.

Hammarby IF 3-2 Malmö FF 16 maj 2018

Denna match innehöll verkligen det mesta! Här var tillställningen sannerligen jämn in i det sista. Första halvlek slutade 1-1, efter mål av Sören Rieks och Nicola Djurdjic. Och precis när domaren hade hunnit blåsa igång den andra halvleken kunde Malmö FF sätta matchens tredje mål, genom en viss Serie A-svensk, Mattias Svanberg. ”Bajen” bröstade upp sig och kämpade sig tillbaka in i matchen. Djurdjic satte sitt andra mål i matchen och nu hade vi 2-2. Lasse Nielsen tappade huvudet en aning tre minuter senare och drog på sig sitt andra gula kort i matchen, utvisning och nu numerärt överläge för hemmalaget. Som de sedan utnyttjade. I matchens 70:e minut satte Pa Dibba matchens sista mål och segern tilldelades Hammarby.

Malmö FF 2-1 Hammarby IF – 20 okt 2018

De himmelsblå skulle dock få sin revansch några månader senare. Hammarby kom på besök till Swedbank Stadion och hemmalaget suktade efter tre poäng. Men det var trots allt Hammarby som öppnade starkt. Bortalaget tilldelades en straff i matchens 31:a minut och den förvaltades väl av Jiloan Hamad. I halvtid var ställningen 0-1. Därefter vaknade Malmö till och gjorde som de brukar, starta bra efter paus. Två snabba mål signerade Antonsson och Rosenberg i 47:e samt 57:e, och Hammarby fick se sig besegrade.

Malmö FF 4-1 Hammarby IF– 24 april 2019

I den senaste matchen var det Hammarby som, precis som vid förlusten ifjol,  öppnade upp målskyttet. Tankovic noterades för ett mål i matchens tolfte minut och ställningen 0-1 höll sig till halvtid. Men ännu en gång skulle Malmö visa klassen efter första 45. Denna gång blev det fyra mål – på 45 minuter! Traustason, Antonsson, Rieks och Rosenberg satte varsin balja, när Hammarby blev mosade av den nuvarande tabellettan. En match att glömma för Hammarby. Eller? Kanske att minnas för att samla revanschlust.

Matchen spelas på söndag 20 oktober, klockan 15:00.

Hur tror du att det slutar?

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här