Foto: Bildbyrån

Juventus fick än en gång vinna den åtråvärda Scudetton i Italien. Laget från Turin bärgade därmed sin nionde raka ligaseger trots att det återstår två omgångar att spela.

Inför Serie A-säsongen 2019/20 handlade det mesta om Inter. Klubben hade gjort sommarens bästa värvning i tränaren Antonio Conte och gick plötsligt upp och blev en av favoriterna till Scudetton.

Borta i Turin hade de svartvita Juventus fått se sin stortränare Massilimiano ”Max” Allegri lämna efter fem raka ligaguld med klubben. In kom istället Maurizio Sarri som huvudansvarig. En Sarri som kom från en ganska platt sejour i England och Chelsea.

Men italienarna visste vad man fick ut av Sarri. Tränaren hade charmat hela ligan under 2014/15 med sitt Empoli, när han spelade en positiv fotboll med ett nyligen uppflyttat lag, för att sedan lämna för Napoli, där den stora succén kom.

Men det var ändå inte bara hurrarop som sköljde över Sarri och Juventus. Det fanns också kritiska röster som menade att Juventus var på väg mot en fotboll som de inte klarat av under 2010-talet. Och det skulle visa sig de första matcherna.

Trots att Juve tog en del poäng i början av ligaspelet, så var det inga övertygande segrar. Men visst skulle man komma igång. Och man gjorde det tillsammans med Lazio.

Ett Lazio som såg ut att vara det Napoli var under Sarris sista säsong i klubben 17/18. Det roliga och intressanta laget som alla tyckte om, tränade av Simone Inzaghi, med Luis Alberto, Ciro Immobile och Sergej Milinkovic Savic i spetsen.

Lazio skulle hänga med Juventus ända in på sluttampen i ligan, hand i hand. Men när ligan återstartade efter coronapandemins avbrott, så föll allt pladask för Lazio.

De ljusblå från Rom kunde inte hänga med ett igångtrampande Juventus. Istället kunde Maurizio Sarri vinna sin första ligatitel någonsin och Juventus titulera sig sin nionde raka ligatitel sedan 2011/12 och sin 36:e Scudetto någonsin.

Nästa år siktar Juve på att ta sin tionde raka titel, då med Dejan Kulusevski i laget, som skrev på för Juventus i mitten på säsongen.

Bästa målskytt i Juve: Cristiano Ronaldo, 31

Assist: Paulo Dybala, 7

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här