Foto: Bildbyrån

Vi närmar oss slutet av oktober och därmed också ett avslut på den svenska fotbollssäsongen. Från Superettan har rejält fin fotboll producerats – och även jämn sådan för den delen. Få omgångar återstår och snart får vi reda på vilka lag det blir som tar steget upp till finrummet, Allsvenskan.

Det är charmen med fotboll. Att man ser fram emot en säsongsstart tidigt in på den underbara halvsoliga våren, för att sedan se säsongen rundas av under den kalla regniga hösten. I glädje eller sorg – eller som neutral. Däremellan har vi en massa matcher, som får längtan inför säsongsstarten och strävan efter en summering vid slutet att kännas värd. Den här säsongen har verkligen varit någonting utöver det vanliga. Visst, Superettan benämns ofta som en jämn serie och trots det talar man bra mycket oftare om Allsvenskan än den svenska andraligan. Men årets upplaga har haft ett extra sting och måste uppmärksammas.

Oväntade tabelltoppar

Nykomlingen Mjällby AIF ser ut att åstadkomma extraordinära saker detta år. Inför säsongen hade de lyckats vinna Division 1 södra och blev klara för spel i Superettan. Nu har de, efter 27 spelade omgångar, stått för en briljant säsong och parkerar på förstaplats i tabellen. På andraplats finner vi ytterligare en ”outsider”. Varbergs BoIS hängde med nöd och näppe kvar i Superettan, efter att de hamnat på kvalplats förra säsongen. Laget tog sig igenom kvalet och fick sig en biljett för ytterligare en säsong i Superettan. Den chansen har de verkligen tagit och har nu alla möjligheter att ta steget upp till Allsvenskan, där de aldrig någonsin har varit.

Superettan tabell

Bilden är hämtad ifrån allsvenskan.se

På tredjeplats finner vi Jönköpings Södra IF på 48 poäng, och IK Brage strax därunder på lika många pinnar. Lagen har fortfarande stor chans att knyta till sig en andra- eller förstaplats, men samtidigt nosas det i baken, hela vägen nerifrån plats sju. Det skiljer sig nämligen endast fem poäng mellan tredjeplatsen och sjundeplatsen. De förstnämnda har varit med i liknande strider tidigare och erfarenheten kan hjälpa dem i sammanhanget.

De ovan nämnda lagen kan eventuellt ställas mot Falkenbergs FF, Gif Sundsvall, Östersunds FK, Kalmar FF, eller Sirius IK i en stundande kvaldrabbning. Sista omgången spelas den 3/11.

Spelprogram

Omgång 28
Fredag 18 oktober
IK Frej Täby – Halmstad

Lördag 19 oktober
GAIS – Varbergs BoIS FC
IF Brommapojkarna – Dalkurd
Västerås SK FK – Mjällby AIF

Söndag 20 oktober
IK Brage – Jönköpings Södra IF
Norrby IF – Trelleborgs FF

Måndag 21 oktober
Östers IF – Syrianska FC

Tisdag 22 oktober
Örgryte IS FF – Degerfors IF

Omgång 29
Fredag 25 oktober
IK Frej Täby – Norrby IF

Lördag 26 oktober
Trelleborgs FF – Jönköpings Södra IF
Degerfors IF – Östers IF
Västerås SK FK – GAIS

Söndag 27 oktober
Halmstad – IK Brage
IF Brommapojkarna – Varbergs BoIS FC

Måndag 28 oktober
Mjällby AIF – Syrianska FC
Örgryte IS FF – Dalkurd

Omgång 30
Söndag 3 november
Jönköpings Södra IF – IF Brommapojkarna
IK Brage – Västerås SK FK
Östers IF – IK Frej Täby
Norrby IF – Örgryte IS FF
Varbergs BoIS FC – Mjällby AIF
GAIS – Trelleborgs FF
Syrianska FC – Halmstad
Dalkurd – Degerfors IF

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här