Foto: Bildbyrån

Det förelåg ett Derby dell’Emilia i Italien under söndagen och elektriciteten kring tillställningen var på förhand sig lik. Upphaussat, med en hel del spänning i luften, gästades Bologna av ett Parma. Och det var inte bara en het match mellan två lag från samma region. Det var också ett sällan skådat svenskmöte.

För ungefär en vecka sedan debuterade tre spelare i det svenska A-landslaget. De hade alla imponerat i sina klubblag och det var då dags för dem att få äntra planen i den gulblå dressen på Friends Arena. Det handlade självfallet om talangerna Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg och den något mer rutinerade svensk-italienaren Ricardo Gagliolo.

Och nu skulle de återfinnas på en plan ihop – två som lagkamrater och den ene som motståndare. Mattias Svanberg och hans Bologna välkomnade regionsrivalen Parma och landslagskamraterna till Stadio Renato Dall’Ara, och det skulle minst sagt bli en dramatisk tillställning.

Sticker ut som en av ligans mest talangfulla spelare

Det började med att den tekniskt talangfulle Dejan Kulusevski i offensiven, vackert knorrade in bollen i målvaktens högra hörn på ett hederligt ”Arjen Robben-vis”. Veteranen Rodrigo Palacio skulle sedan få sätta kvitteringen för Bologna fem minuter innan halvtidspausen. Den svenske målskytten skulle därefter fortsätta att briljera under den andra halvleken och stod för imponerande aktioner gång efter annan. Det var även hans Parma som gjorde ytterligare ett ledningsmål, genom Stefano Iacoponi i matchens 71:a minut. Men det var inte över där. Drabbningen var rafflande ända in i slutminuterna och Bologna hämtade upp ett underläge för andra gången i matchen när Blerim Dzemaili målade i den 95:e (!) minuten.

Dejan Kulusevski har varit en av Serie A:s mest omtalade spelare den senaste tiden, något han även var under matchen och som i sin tur ger fog för mer efter denna omgång. Han utsågs nämligen till matchens lirare av två ansedda tidningar och hyllades av flera personer i etablerade italienska medier.

Mattias Svanberg hade dock inte sin bästa dag på jobbet och blev utbytt i den 65:e minuten. Gagliolo och Kulusevski spelade hela matchen.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här