Foto: Bildbyrån

Första rundorna i kvalet till Superettan och Allsvenskan har spelats. Nu är det dags för avgörandet under söndagen. Ett lag ska skrivas in för allsvenskt spel och två för spel i Superettan.

Kvalrundan är snart avgjord och sedan kan den här säsongen skrivas in i historieböckerna. Det handlar om totalt sex olika lag. Kalmar FF och IK Brage gör upp om en plats i Allsvenskan och samtidigt handlar det om fyra lag i kampen om två Superettan-platser. Här handlar det om IK Frej mot Umeå FC och Östers IF mot Landskrona BoIS.

I dagarna spelades alltså den första matchen av två och under söndagen spelas det sista och avgörande mötet.

Första kvalmatchen – IK Brage 0-2 Kalmar FF (Allsvenskan)

Här var det hemmalaget som på förhand såg ut att vara mest taggade och talade om vind i ryggen. Däremot var det annorlunda för motståndarna, Kalmar FF, som kom från ett flertal turbulenta händelser och en enorm förlust i den sista omgången av Allsvenskan.

Det var också Brage som skulle inleda starkast spelmässigt. Däremot skulle det inte räcka. Kalmar FF visade att man kunde göra jobbet och fick med sig ett fint resultat på bortaplan. Nu har man ett rejält övertag.

Söndagens (10/11) möte spelas klockan 14:45, på Guldfågeln Arena, Kalmar.

Första kvalmatchen – Umeå FC 1-1 IK Frej (Superettan)

I den första kvalrundan var det upp till IK Frej att åka upp till norr och något kyligare delar av Sverige, för att försöka få med sig ett positivt resultat.

Superettan-laget inledde väldigt svagt och länge såg det ut som att Umeå skulle gå segrande ur drabbningen. Men IK Frej lyckades kvittera i matchens slutminuter, på stopptid. Slutresultatet blev därmed 1-1 och gästerna fick åtminstone med sig ett bortamål. Umeå FC, som stod för en fin säsong i Division 1, har nu en tuff uppgift framför sig.

Söndagens (10/11) möte spelas klockan 13:00, på Vikingavallen, Täby.

Första kvalmatchen – Landskrona BoIS 1-1 Östers IF (Superettan)

Kan de göra ett återtåg till Superettan? En av Sveriges klassiska klubbar, nämligen Landskrona BoIS är på väg att ta steget upp i hierarkin igen. Och det var de som öppnade starkast i det första mötet. Kort efter matchstart satte Linus Olsson matchens första mål i den nionde minuten och Landskrona fick lite luft under vingarna.

Men den luften blåstes fort bort. För kort därefter gav Östers ett snabbt offensivt svar, genom att sätta ett kvitteringsmål fyra minuter senare. 1-1 blev senare också slutresultatet i matchen. Nu är frågan vilka som går segrande ur det sydliga mötet under söndagen; blir det Landskrona BoIS, succén i Division 1 Södra eller Östers IF, besvikelsen i Superettan?

Söndagens (10/11) möte spelas klockan 13:00, på Myresjöhus Arena, Växjö.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här