Foto: Bildbyrån

Vi är på väg att runda av en kvalitetsberikad säsong. Man talar om vassa målskyttar och många fina framspelningar. Även duktiga backar lyfts och hyllas. Men hur har det egentligen gått för de allsvenska målvakterna?

De hamnar ju i skymundan. En tabbe någon enstaka match kan följa en spelare på den positionen karriären ut. Målvakterna har det helt enkelt inte lätt, varken ute i Europa eller i Allsvenskan.

Hållna nollor

Isak Pettersson – IFK Norrköping – 15
Oscar Linnér – AIK – 14
Johan Dahlin – Malmö FF – 13
Peter Abrahamsson – BK Häcken – 11
Tommi Vaiho – Djurgårdens IF – 11
Giannis Anestis – IFK Göteborg – 10

Här ser vi att Isak Pettersson toppar listan för antalet hållna nollor. Han och Norrköping har visserligen inte släppt in minst mål (24), men 22-åringen lyckas hålla sin nolla flest gånger av alla. På andraplats finner vi AIKs Oscar Linnér, som faktiskt har släppt in färre mål än Isak Petterson och hamnar på 21 kassar.

På tredjeplats finner vi en stark prestation ifrån södra Sverige. Johan Dahlin, med minst insläppta mål i Allsvenskan (16), håller nollan i imponerande 13 matcher. En liten outsider är Blåvitts Giannis Antesis, som trots sitt lags svängiga säsong, bidragit med tio hållna nollor.

Räddningar

Isak Pettersson – IFK Norrköping – 90
Giannis Anestis – IFK Göteborg – 85
Peter Abrahamsson – BK Häcken – 78
Oscar Linnér – AIK – 65
Johan Dahlin – Malmö FF – 60
Tommi Vaiho – Djurgårdens IF – 37

Genom att kombinera den första listan med denna ovan kan vi göra en tydligare bedömning av målvakternas prestation. Vi ser att Isak Pettersson återigen toppar listan och är därmed odiskutabelt en av de viktigaste pjäserna i Allsvenskan och Jens Gustafssons lagbygge. På andraplats finner vi greken Anestis, som inte bara har hållit en hel del nollor, utan även lyckats avvärja många bollar ifrån att gå i nät.

Här utläses dock att Johan Dahlin och Tommi Vaiho behöver slita mindre under matcherna. Dessa har nog en hel del att tacka sina utespelare för. Försvarslinjen i Djurgården i synnerhet – med den numera landslagsmeriterade mittbacken Marcus Danielsson i spetsen.

Vilken målvakt håller du högst?

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här