Foto: Bildbyrån

Nu ska det avgöras och ett lag kommer att vinna. Och det laget kommer att finnas på en av tre orter under lördagen. På eftermiddagen har vi ett svar; vem kammar hem SM-guldet 2019?

En hel del säsonger har spelats med stor spänning. Och många gånger har ett avgörande ägt rum i sista stund. Detta år har vi en sådan säsong. Men den här gången är situationen någonting utöver det vanliga, med tanke på att vi har tre lag som har en chans att knipa guldet och kommer att slåss ända in i det sista.

Men hur har det sett ut genom åren?

Nedan listar Fotbollsresultat.com de tio senaste vinnarna.

2009 – AIK (avgörande i sista omgången)

Det här året hade AIK minst sagt ett fint lag på pappret. Man stod för en fantastisk säsong och hade en viss Bojan Djordjic, som idag synes i Viasats studio, i laget. Spänningen höll ända in i sista stund och dramatiken var minst sagt enorm. Sista omgången spelades mot IFK Göteborg, borta på Gamla Ullevi och det avgörande 2-1-målet skulle göras av den dåvarande lagkaptenen Daniel Tjernström.

2010 – Malmö FF (avgörande i sista omgången)

Skåningarnas första SM-guld på sex år. I det här späckade lag fann man spelare som Wilton Figureido och en av frontfigurerna Daniel Larsson. Den senare stod för en makalös säsong och bidrog med totalt 20 poäng. Avgörandet? I sista omgången mot Mjällby och en komfortabel seger med 2-0.

2011 – Helsingborgs IF (avgörande med tre omgångar att spela)

Detta Helsingborgslaget kommer man nog minnas länge. Här hade man verkligen en mixad trupp och en hel del olika identiteter. Avgörandet kom tidigt. Med tre omgångar kvar att spela åkte laget och slog Gais, för att senare se konkurrerande AIK tappa poäng mot Malmö.

2012 – IF Elfsborg (avgörande i sista omgången)

Jörgen Lennartsson. Geniet bakom vinnarnas maskineri. Hans vapendragare? Nicklas Hult, som i dagarna kritade på ett kontrakt som sportchef för Norrby IF. SM-guldet tilldelades boråsarna efter en tajt kamp och AIK fick vara hjälpen på traven, då de slog konkurrerande Malmö.

2013 – Malmö FF (avgörande i näst sista omgången)

Ännu ett sent avgörande. Här fick vi hålla ut och uppleva en rad underbara matcher innan vinnaren skulle ristas i sten. De fick sin revansch ifrån fjolåret, då man slog just Elfsborg i den näst sista omgången. Frontfiguren var Magnus Eriksson. Riktigt fin insats.

2014 – Malmö FF (avgörande med tre omgångar kvar)

Det skulle bara vara Malmö FF. Hela vägen fram. De befäste förstaplatsen ifrån omgång ett – utan att släppa den. Åge Hareide och hans mannar kändes stundtals oövervinnerliga, och man ska komma ihåg att de spelade Champions League samma säsong. Dramatisk match som innebar guld. Rosenberg (vem annars?) satte det avgörande 3-2-målet. Kan han göra det igen?

2015 – IFK Norrköping (avgörande i sista omgången)

I ledning av vår fantastiske förbundskapten, Janne Andersson. IFK Norrköping tog sin fotboll ett steg vidare och kammade hem sitt första guld på 25 år. Efter att Marcus Rosenberg tog ett rött kort tidigt i matchen kunde Emir Kujovic, numera i Djurgårdens IF där han kan säkra ytterligare ett guld, sätta matchens första mål i den segrande sista omgången. 2-0 blev slutresultatet.

2016 – Malmö FF (avgörande med två omgångar kvar)

De skulle få sin revansch. Ännu en gång. Detta guld innebar att man tangerade IFK Göteborgs rekord om antalet SM-guld. Det blev det 19:e totalt och kom efter en storartad seger mot Falkenberg i den 27:e omgången.

2017 – Malmö FF (avgörande med tre omgångar kvar)

Mesta mästarna kom att utöka sitt rekord redan året efter att de gått om IFK Göteborg. Det blev det 20:e totalt och fastställdes efter en seger med tre omgångar kvar. Man slog nämligen IFK Norrköping och kunde därefter rista in den andra stjärnan över klubblagsemblemet på tröjan.

2018 – AIK (avgörande i sista omgången)

Sensation var ordet. Allt skulle hänga på den sista matchen. IFK Norrköping var med i kampen hela vägen. Dock kunde AIK skriva in sig i historien som vinnare, efter att ha besegrat Kalmar på bortaplan.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här