Två matcher spelades i måndagens allsvenska när Mjällby AIF, Varbergs BoIS, IF Elfsborg och BK Häcken gick in i Allsvenskan 2023. Nedan listar vi resultaten, målskyttarna och den allsvenska tabellen efter en omgång.

Alla åtta matcher i premiäromgången av Allsvenskan är spelade. Under måndagen spelades två matcher med olika utgångar. Se resultaten från helgens matcher HÄR, innan du läser sammanfattningen av måndagsmatcherna nedan.

Måndagens matcher

IF Elfsborg – BK Häcken, 0-2 (0-1)

Målskyttar BKH: Ibrahim Sadiq, Amane Romeo.

Sammanfattning:
De regerande svenska mästarna BK Häcken har fått en drömstart på säsongen 2023. Med finalplats säkrad i Svenska Cupen så dansade laget från Hisingen fram i den allsvenska premiären. IF Elfsborg tog emot Häcken på Borås Arena och stod upp emot det höga tempot inledningsvis i en böljande inledning. I den 20:e matchminuten tog Häcken ledningen genom Ibrahim Sadiq efter ett sämre målvaktsingripande från Hakon Valdimarsson i Elfsborg-målet. 0-1 höll sig in till halvtidsvilan. Häcken kontrollerade matchbilden men Elfsborg var helt klart där uppe och nosade vid ett par tillfällen. När den ivorianske supertalangen Amane Romeo rullade in 0-2 i den 70:e minuten gick dock luften ur hemmalaget. 19-åringen ersatte Simon Gustafson i startelvan och stod för en formidabel insats i den allsvenska premiären, och fick kröna densamma med ett mål alltså. Slutresultatet skrevs slutligen till 0-2 och BK Häcken visade att man blir att räkna med i år igen. Elfsborg å sin sida stod för en okej insats med några skapade lägen och Jimmy Thelins lag blir intressanta att följa under året.

Mjällby AIF – Varbergs BoIS, 2-2 (1-0)

Målskyttar MAIF: Alexander Johansson, Arvid Brorsson.
Målskyttar BoIS: Ömür Pektas, Assad Al-Hamlawi.

På Strandvallen och på det vackra Listerlandet ställdes hemmalaget Mjällby AIF mot Varbergs BoIS i lagens allsvenska premiär. Hemmalaget har imponerat stort under försäsongen med säkrad finalplats i Svenska Cupen, och hade därmed höga förväntningar på sig. Och visst började det bra. Forwarden Alexander Johansson, årets nyförvärv från just Varberg, gav Mjällby ledningen med ett fullkomligt drömmål i den 10:e minuten. Från sitt eget inkast (!) plockade Johansson upp andrabollen på bröstet och sköt in 1-0 på volley. En av kandidaterna till årets mål redan i omgång ett. Noterbart är att Johansson inte ville fira mot sina gamla lagkamrater. Mjällby gick in till halvtidsvilan med 1-0 och fick en bra start på andra halvleken också. Ännu ett långt inkast (från Johansson) resulterade i en andraboll som Viktor Gustafson sköt in i straffområdet, där ett annat nyförvärv i Arvid Brorsson kunde tråckla in 2-0 för Mjällby. Klubben från Hällevik såg ut att kontrollera resultatet men bara fyra minuter efter Brorssons mål kom reduceringen till 2-1. Ismet Lushaku sköt en sorkdödare som Noel Törnqvist i Mjällbymålet inte kunde kontrollera och returen hamnade hos brassen Vinicius Nogueira som i sin tur kunde servera Ömür Pektas till hans första allsvenska mål i karriären. 21-årige Pektas plockades in till denna säsong efter att ha blivit målkung i IFK Stocksund och Division 2 i fjol. Målskytten Pektas stannade kvar på planen i sex minuter till, och under de minuterna hann Varberg med en snabb kvittering. Nyförvärvet Oliver Silverholt slog in en boll i straffområdet som slutligen hamnade hos ett annat nyförvärv: Assad Al-Hamlawi som kunde virka in 2-2 i matchminut 66 och Varberg var ikapp. Några fler mål såg inte de tillresta på Strandvallen utan den allsvenska premiären slutade 2-2 mellan två hårt jobbande allsvenska lag. Det är rättvist att påstå att det var nyförvärvens dag i Blekinge då samtliga fyra målskyttar är nyförvärv i sina respektive lag.