BK Häcken säljer sin guldklimp Momodou Lamin Sonko. 18-åringen lämnar Hisingen för belgiska KAA Gent till en summa på 80-85 miljoner kronor.

Under fjolåret fick Momodou Sonko sitt verkliga genombrott i Allsvenskan där han i slutet på säsongen tog emot pris som Allsvenskans bästa unga spelare efter en säsong med sju mål och fyra assist i ligan, detta samtidigt som han stod för bra insatser med Häcken ute i Europa. Kvalitetsspelaren drog då till sig intresse under säsongen, och nu har spelaren gjort klart med en ny klubb. Yttern har skrivit på ett kontrakt med den belgiska klubben Gent.

Enligt Sportbladet ligger övergångssumman på 80-85 miljoner kronor, och kan uppnå till 100 miljoner kronor för framtida bonusar. Det ger Häcken sin överlägset största summa för en såld spelare men också ett bud i toppskiktet av en allsvensk affär där dealen kan lägga sig trea bakom övergångar med Hugo Larsson och Alexander Isak. Zlatan Ibrahimovic lämnade exempelvis Malmö FF för Ajax för 82 miljoner kronor år 2001.

– Först och främst är jag väldigt glad för Momos skull. Vi har haft en tydlig plan som alla parter – från spelarens respektive klubbens sida – varit en del av. Att nu få presentera en historisk försäljning för klubben och ett fint nästa steg för Momo känns som ett kvitto på att vi har lyckats, säger Häckens sportchef Martin Ericsson till klubbens hemsida.

Huvudpersonen själv är också nöjd över övergången, där han nu lämnar sitt BK Häcken efter fyra år i klubben, dit han anslöt från Västra Frölunda år 2020.

– Jag har fått minnen för livet här, samtidigt har jag formats till den spelare jag är i dag. Jag kan inte tacka spelare, tränare och våra supportar nog för de här åren. Men nu har det blivit dags för mig att ta nästa steg i min karriär och anta nya utmaningar. Jag tackar för mig – för den här gången – och önskar bollklubben all lycka i framtiden, säger Sonko till Häckens hemsida.