Foto: Bildbyrån

Intensiteten höll i sig länge – och på förhand tycktes att matcherna kunde sluta lite hur som helst. Men tillställningarna har spelats och det är avgjort. Nu vet vi officiellt vilka lag vi kommer att få se i Allsvenskan respektive Superettan 2020.

Inte nog med att vi fick bevittna en av de mest spektakulära säsongerna i både Allsvenskan och Superettan under 2000-talet, så var vi även ärade att få uppleva ett spännande kval. Ett sargat Kalmar FF skulle ställas mot ett energirikt och hungrigt IK Brage. Klassiska Landskrona BoIS hade chansen att putta ner gamla och välkända Östers IF. Sedan skulle även IK Frej göra allt för att försöka hänga kvar i Superettan mot Umeå FC.
Och det var omöjligt att förutspå några slutresultat.

Men nu har vi dem

Kalmar FF slog IK Brage med 2-0 i den första kvalmatchen på bortaplan, och gav därmed sig själva ett bra utgångsläge i returmötet. Väl där var det egentligen inte något snack om saken. Kalmar tog ledningen med 2-0 och där och då kändes det mer eller mindre avgjort. Det var det också. Trots att hemmalaget fick en utvisning i den 65:e matchminuten, kunde gästerna bara hämta upp resultatet till ett otillräckligt 2-2. Kalmar räddade inte bara kontraktet, men även stoltheten.

Landskrona BoIS var nära att ta steget upp. Dock var man inte tillräckligt nära. I den första kvalmatchen tog man tidigt tag i taktpinnen och gjorde 1-0. Men den taktpinnen skulle man släppa kort därefter och Östers IF gjorde 1-1, som senare blev slutresultatet. BoIS fick sedan en tuff avrundning på det här kvalevenemanget. Östers tog ledningen sent in i det andra kvalmötet och tilldelades segern, 1-0 på hemmaplan. Därmed snodde man åt sig en plats i Superettan 2020.

IK Frej mot Umeå FC var egentligen en tråkig historia. Ja, resultatmässigt i alla fall. Två kryssmatcher, där den första slutade 1-1 i Umeå och sedan 2-2 på Vikingavallen i Täby. Det innebär dock att Umeå är klubben som kommer att spela i Superettan nästa år, i och med att de gjorde flest mål på bortaplan.

Allsvenskan 2020

AIK
BK Häcken
Djurgårdens IF
Falkenbergs FF
Hammarby IF
Helsingborgs IF
IF Elfsborg
IFK Göteborg
IFK Norrköping
IK Sirius
Kalmar FF
Malmö FF
Mjällby AIF
Varbergs BoIS
Örebro SK
Östersunds FK

Superettan 2020

AFC Eskilstuna
Akropolis
Brommapojkarna IF
Dalkurd FF
Degerfors IF
GAIS
Halmstads BK
IK Brage
Jönköpings Södra IF
Ljungskile SK
Norrby IF
Trelleborgs FF
Umeå FC
Västerås SK
Örgryte IS
Östers IF

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här