Foto: Bildbyrån

I de flesta lagsporter i allmänhet och fotboll i synnerhet behövs ett fungerande kollektiv för att spelet ska fungera. Många lag har dock lyckats knyta till sig en eller flera nyckelspelare som gör skillnad genom säsongen. I Allsvenskan har vi ett flertal exempel på spelare som bidragit på flera fronter. Dessa har bland annat stått för en handfull poäng och varit orsakerna bakom klubbarnas inspelade pinnar.

Självklart är det så att majoriteten av de framgångsrika lagen har implementerat en filosofi var kollektivet lyckas spela ihop sig, snarare än att den enskilde individen briljerar. Men ofta gör de miljöerna det möjligt för en spelare att få ut sin fulla potential. Sedan finns det även fall där en viss lirare sticker ut och bjuder på godbitar i sämre presterande klubbar. Det är på något sätt alltid intressant att plocka ut dessa spelare och se över deras siffror.

Assist- och skytteliga

Bilden är hämtad ifrån allsvenskan.se

Hammarby IFs Muamer Tankovic har inte bara imponerat på den svenska befolkningen under denna säsong. Hans prestationer har, som han uttryckt det själv, roligt nog nått hela vägen till USA och Zlatan Ibrahimovic. Anfallaren lämnade AZ Alkmaar och Holland för drygt två år sedan och har sedan dess mäktat med 22 mål i Allsvenskan. ”Mujo” har växlat upp sitt spel och leder poängligan med 14 mål och sju assist. En av Hammarbys absoluta toppspelare och Stockholmslaget ska vara glada om de får behålla sin guldklimp efter säsongen.

Malmö FF har bland annat två herrar att tacka för sin tabellplacering. Först ut har vi Markus Rosenberg (vem annars?), som inte bara bidrar med sin enorma rutin och grymma ledaregenskaper, utan även klass på planen. ”Mackan” har målat elva gånger och serverat lagkamrater hela fem gånger denna säsong. Ledargestalten är verkligen en frontfigur i detta Malmö och står som vanligt för en fantastisk säsong. Den andra spelaren är ingen mindre än Arnor Traustason. Mittfältaren inger en rejäl trygghet i startelvan och har fått se sitt namn i målprotokollet vid ett flertal tillfällen. Han har noterats för fem mål och åtta assist i Allsvenskan.

I väst hittar vi en viss georgier. Giorgi Kharaishvili är namnet och efter en fin fjolårssäsong fick ytteranfallaren förnyat förtroende i IFK Göteborg. Och han har verkligen inte gjort någon besviken. Ytterspringaren har varit en viktig kugge för ”Blåvitt” under säsongens gång med sina sju mål och lika många assist. Kharaishvilli står enligt statistiken för 1,8 lyckade dribblingar och slår 2,2 nyckelpassningar per match. Ett fint facit som håller honom i toppen bland spelarna i Allsvenskan. 23-åringen kommer sannerligen att ha några klubbar knackandes på dörren och frågan är om han väljer att stanna kvar eller lämna.

Övriga intressanta notiser

  • Anders Christiansen (Malmö FF) står för 3,1 nyckelpassningar per match. Han har gjort åtta mål och tre assist denna säsong.
  • Mohamed Buya Turay (Djurgårdens IF) har stått för mäktiga tolv kassar, men anmärkningsvärt är däremot att han har missat nio bra chanser.
  • Örebro SKs Nordin Gerzic står har 81 % lyckade dribblingar under de spelade matcherna. Dessutom har han en siffra på 87 % i passningsprecision och har noterats för sex målgivande passningar.

Källor: allsvenskan.se och FotMob

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här