Foto: Bildbyrån

Läget i Östersunds FK är allt annat än bra och de har haft det kämpigt med ekonomin. Snart kommer klubbarna att få besked om elitlicenserna – och därför har Jämtlandsklubben anledning att vara oroliga. De riskerar nämligen att bli av med licensen.
– Man ska ha skött betalningarna den sista augusti, till alla anställda, säger Kjell Sahlström, sekreterare i licensnämnden, till Fotbollskanalen.

Ekonomin i Östersunds FK har skapat oro under stora delar av den här säsongen. Det har bland annat gjort att man vädjat efter hjälp från supportrar, och därigenom startade man en insamlingskampanj på den egna hemsidan. Även om man kommit en bit på vägen  ser det nu ut som att problem kvarstår.

Svenska fotbollsförbundets licensnämnd tilldelar och nekar klubbarna elitlicenserna.

– Man ska ha skött betalningarna den sista augusti, till alla anställda. Det är ju inte bara spelare utan även anställda i andra kategorier. Men också till andra klubbar och till skattemyndigheter och fotbollsförbund, säger Kjell Sahlström, sekreterare i nämnden, till Fotbollskanalen.

Östersunds FK kan visserligen inte degraderas på grund av årets ekonomiska förlust, med tanke på att man hade god ekonomi under fjolåret. Däremot behöver man sköta betalningarna som Kjell Sahlström talar om i kommentaren ovan.

Och nu behöver klubben från norr presentera en övertygande ekonomisk plan.

– Ja, att man kan fortsätta driva verksamheten. Du minns kanske Tyresö (kastades ut ur damallsvenskan i juni 2014 red. anm) och där vill vi inte hamna igen, med en klubb som inte kan fortsätta att driva verksamheten. Det är ur det perspektivet man ska läsa det, säger Sahlström till Fotbollskanalen.

”Det är inget vi planerar för”

Skulle Östersunds FK inte tilldelas någon elitlicens, hade det inneburit att IK Brage per automatik får spela Allsvenskan 2020. Magnus Ohlsson, klubbchef i Brage, menar dock att man är helt inställda på att spela i Superettan. Men samtidigt har man en plan om det mot förmodan skulle bli så.

– Det är inget vi planerar för (spel i allsvenskan). Efter en lång resa denna säsongen och nu kvalomgångar i slutet så är vi helt inställda på att spela i superettan nästa år, säger Ohlsson till Fotbollskanalen.

– Hade vi gått upp nu så fanns en plan redo för att spela i allsvenskan nästa år. Den står kvar och vi kan använda den om det blir så.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här