Foto: Bildbyrån

Efter att ha fått, vad man tyckte var, för högt ställda säkerhetskrav valde Dalkurd att spela hemmamatchen mot Syrianska i maj utan publik. Trots det valde polisen att inkalla resurser för att hålla stämningen lugn runt arenan – en nota som till slut landade på runt 150 000:-. ”Det känns bedrövligt att vi behöver lägga de här resurserna”, säger Tony Persson, regional samordnare för idrott inom polisområde Mitt, till Fotbollskanalen. 

I och med att matchen mellan Dalkurd och Syrianska sågs som en högriskmatch valde polisen att kalla in förstärkning från både Hälsingland, Uppsala och Västmanland, där bland annat specialistpolis och polisrytteriet ingick. Detta trots att matchen var avstängd för publik. Supporterpolisen Johan Ryman erkände att det var mycket lugnt utanför arenan under matchen, men att det är svårt att utvärdera polisinsatsen och hur den stora användningen av resurser bidrog till den lugna stämningen.

”Det var otroligt lugnt, inga supportrar över huvud taget utanför. Allt gick väldigt lugnt till, så det var precis som vi ville. Det kändes jättebra”, säger han till Fotbollskanalen.

”Det kanske var lugnt där utanför just eftersom att det var poliser utanför, att det var ett bra förebyggande arbete. Det är jättesvårt att mäta och utvärdera varför det var lugnt. Om det inte hade varit poliser alls där, så hade det kanske inte varit lika lugnt. Det vet man inte.”

Totalt var det 56 poliser på plats under den publiklösa matchen på Gavlevallen. Notan på 150 000:- redovisade polisen enligt följande:

Polisens lönekostnader 95 760:-

Uppställning av polishästar samt hotellkostnader 20 000:-

Inköp av vatten och kolhydrathöjare till personal 5 000:-

Till detta tillkommer de kostnader för bränsle, slitage m.m för de fordon som användes vid kommendering. Denna kostnader är ytterst svår att beräkna. En uppskattning är att kommendering genererade en kostnad för kommendering på 130-150 000:-

Dalkurd vann matchen med 4-1.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här